În episodul 9 al emisiunii Tehnocultura am vorbit despre biciclete iar, la secțiunea de știri, am detaliat câteva informații despre suprafețe superhidrofobe artificiale, despre dispariția dinozaurilor și despre pancreasul artificial.
Episodul 9 a fost difuzat în data de 24 martie 2015, marți, la orele 20:30:
AUDIO>> Pentru varianta AUDIO: Subscribe in iTunes
Mai jos sunt știrile ediției.
==========================================================
1. S-a inventat un metal cu suprafață superhidrofobă
superhydrophobic metal
Laser-generated surface structures create extremely water-repellent metals
http://scitation.aip.org/content/aip/journal/jap/117/3/10.1063/1.4905616
Bine te-am găsit la secțiunea de știri a acestei ediții.
Azi aflăm că cercetătorii de la Universitatea Rochester din NY, SUA au creat o suprafață metalică de pe care apa sare. In mod normal apa rămâne pe suprafața metalelor, dar există metode prin care poți adăuga suprafețe hidrofobe pe aceste metale.
O suprafața hidrofobă este una care respinge apa, pe cum este frunza de lotus, de exemplu. O suprafață superhidrofobă este una de pe care stropii de apă sar ca niște mingi ping-pong.
Pentru obținerea unor suprafețe hidrofobe natura a creat frunze cu microstructuri care nu permit umezirea lor. Pe aceeași direcție au mers și cercetătorii de la Universitatea Rochester care au folosit un laser puternic pentru a crea microtipare în suprafața acestuia ca să genereze efectul hidrofobic.
(sursa http://www.rochester.edu/newscenter/superhydrophobic-metals-85592/ )
In mod normal efectul superhidrofobic se obține folosind substanțe chimice, cum este Neverwet, un compus chimic cu nanoparticule care, odată aplicat, nu permite umezirea obiectelor. Cu Neverwet, de exemplu, hainele nu se vor păta de ulei sau sosuri de orice fel.
Chunlei Guo și Anatoliy Vorobyev de la Universitatea Rochester au creat această suprafață pentru a pune bazele unor noi instalații sanitare în care deșeurile nu se vor lipi de suprafețele canalelor. O asemenea suprafață nu permite lipirea de ea a oricărei substanțe care conține apă.
Extra:
Va mai dura un timp până când se va putea accelera procesul de creare a acestor suprafețe. Deocamdată durează aproape o oră pentru a crea câțiva centimetri pătrați cu ajutorul laserului.
2. Dinozaurii n-au dispărut din cauza asteroidului de acum 65 de milioane de ani
http://jgs.geoscienceworld.org/content/early/2015/01/19/jgs2014-082.full.pdf+html
In cea de-a doua știre aflăm că impactul cu asteroidul de acum 65 de milioane de ani nu a dus la generarea unui foc imens în pădurile de pe planeta noastră
Impactul asteroidului a fost denumit Impactul Cretacic-Paleogen și se presupune că a dus la extincția dinozaurilor prin faptul că toate plantele de pe planetă au luat foc.
(sursa http://de.wikipedia.org/wiki/Impakt )
Mai mulți cercetători de la Universitățile din Exeter și Edinburgh și Imperial College din Anglia au descoperit că, deși impactul a fost devastator, acesta nu a durat suficient de lung încât să aprindă plantele din zona Americii de Nord.
Impactul a avut loc în zona Americii Centrale, în Golful Mexic, și se presupune că nu a fost singura cauză a extincției.
Extra
http://www.exeter.ac.uk/news/featurednews/title_430274_en.html
Testele făcute de cercetători arată că în zona de impact plantele nu au luat foc și că doar la distanțe foarte mari de acel loc este posibil să fi apărut incendii răspândite.
Se pare că impactul a fost doar cireașa de pe tort, vina cea mai mare având-o erupțiile vulcanice din acea paerioadă.
3. Primul pancreas artificial folosit cu succes
http://www.sciencealert.com/a-4-year-old-diabetic-has-become-the-first-person-to-receive-an-artificial-pancreas
Să trecem acum la o veste ceva mai îmbucurătoare: un copil de patru ani din Australia este primul om care să folosească un pancreas artificial. Pancreasul este organul care creează insulina și reglează cantitatea de zahăr din sânge.
Atunci când nu mai funcționează cum trebuie oamenii trebuie să folosească injecții de insulină zilnic, un proces deloc plăcut.
Xavier Hames, din Perth, Australia suferă de diabet tip I și a primit un aparat care monitorizează constant nivelul de zahăr din sânge. Este util mai ales noaptea când poate descoperi lipsa zahărului cu 30 de minute înainte de a avea loc un atac hipoglicemic care poate duce la moarte.
In mod normal părinții trebuie să se trezească de 2-3 ori pe noapte ca să monitorizeze starea copilului, dar cu acest aparat ei pot fi informați la timp când sunt probleme. Deocamdată pompa care are rol de pancreas artificial este în afara corpului copilului și injectează insulină cu ajutorul unui tub prins sub piele.
( sursa http://www.abc.net.au/news/2015-01-21/perth-boy-becomes-first-patient-fitted-with-artifical-pancreas/6032388 )
Din fericire în acest moment se creează și alte aparate care îi vor ajuta pe diabetici pe cum este un tatuaj temporar, care monitorizează nivelul de zahăr din sânge, sau un aparat controlat prin smartphone.
Viitorul ne va aduce mai multe metode de a lupta cu boala, indiferent de boala de care vorbim.
Cam atât pentru știrile de săptămâna aceasta.
Îți mulțumesc că ai fost alături de mine și în acest episod și te invit să trimiți sugestii, comentarii sau întrebări pe:
– tehnocultura.com
– YouTube : youtube.com/tehnocultura
– Facebook : facebook.com/tehnocultura
sau prin email la manuel@tehnocultura.com.
Ne vedem data viitoare.
Fii o sumă de atomi curioși!
*******