Nimeni nu se gândește că fierul ar putea arde ca o bucată de hârtie, dar tocmai acest lucru îl demonstrâm în experimentul de azi. Fierul sub formă de lână de oțel arde ca un pămătuf de paie, cu o culoare galben-roșu aprins.
Despre lâna de oțel și despre combustie ne povestec Nicoară Lavinia și Panait Ramons, de la anul I Master, Universitatea „transilvania” Brașov, Facultatea Design de Produs și Mediu, secția Design de Produs pentru Dezvoltare Durabilă și Prote©tia Mediului:
Profesor coordonator: Dana Perniu, prof. dr. la Facultatea Design de Produs și Mediu.
În experimentul din film se paote vedea lâna de oțel cum arde destul de ușor cu o flacără intensă.
Lâna de oțel este, de fapt, un oțel cu conținut redus de carbon care este format în fire subțiri unite în pămâtufuri care se manipulează ușor.
Există mai multe tipuri de lână de oțel, de la categoria 0 la categoria 0000. În experiment s-a folosit lână de categoria 000 în care fiecare fir de oțel are o grosime de numai 0,035 mm.
Cu cât este mai fină lâna de oțel cu atât mai ușor este să îi dai foc, mai ales că poate fi folosită și la aprinderea focului pe timp de ploaie, pe post de iască.
De ce fierul sub formă de lână de oțel arde?
Totul are de-a face cu unul dintre factorii care favorizează combustia: suprafața de contact a materialului cu substanța oxidantă. Dacă ai o suprafață mare de contact, atunci obții flacără.
Tocmai de aceea un trunchi de copac arde greu, dar dacă îl transformi în așchii sau hărtie acel trunchi arde ușor. La fel și cu fierul: atunci când îl tragi în fire suficient de mici și expui o suprafață cât mai mare obții un material care este ușor de aprins.
Arderea sau combustia este un fenomen de oxidare rapidă, exotermă. Ruginirea fierului este un fenomen de oxidare lentă.
Lâna de oțel poate fi aprinsă și cu ajutorul unei baterii de 9V:
AUDIO>> Pentru varianta AUDIO: Subscribe in iTunes
––––––
Extra
– combustie: http://en.wikipedia.org/wiki/Combustion#Reaction_mechanism
– lână de oțel: http://en.wikipedia.org/wiki/Steel_wool
– aprinderea lânii de oțel cu o baterie de 9V: http://www.untamedscience.com/blog/steel-wool-science/