Ledurile sau Light Emitting Diode sunt cipuri semiconductoare formate dintr-o jonctiune p-n care generează lumina chiar la zona de contact dintre cele două materiale. Ledurile sunt dispozitive solide care generează lumină printr-un proces diferit față de becurile cu incandescență.
Despre leduri ne vorbește Adi Pascu, pasionat de electrotehnică și fondatorul magazinelor de electrotehnică Mikado din Brașov.
Azi aflăm ce sunt ledurile albe și cum generează ele luma albă, despre spectrul ledurilor și despre diferența dintre puterea ledurilor, așa cum o precizează producătorii, și lumina mai slabă percepută de noi. Aflăm și faptul că nu poți conecta ledurile direct la sursa de energie electrică, ci că este nevoie de o rezistență de balast numită driver, care să fie și aceasta conectată la alimentare și la led.
Ledurile pot fi cumpărate și la pungă cu 1000 de leduri în care fiecare led costă 0,2 lei. Brasovul are magazine de electronice gen Mikado, Shortcut Electronic, Dioda.
Dat fiind că rezistența de balast poate afecta clima la nivel global rezistorul este înlocuit cu controllere electronice. Acestea nu produc căldură.
Teoretic, ledurile nu se ard. Ele pot funcționa chiar și zeci de ani. Cu toate acestea, ledurile se pot strica datorită faptului că, încălzindu-se, apar deplasări mecanice între piesele acesteia și pot duce la fisuri sau rupturi în cadrul ledului, fie la joncțiune, fie la zona de contacte.
Dacă vezi că un led clipește, atunci sigur este stricat.
Ledurile albe nu sunt, de fapt leduri albe. Ele generează lumină ultravioletă care întâlnește un ecran cu luminofor, o substantă care, sub influența radiatiei UV generează lumina albă, respectiv roșu, verde și albastru la un loc.
Luminoforul, un fel de vopsea, se poate întâlni și la becurile cu neon. La ledurile albe spectrul luminii generate este îngust, adică nu se generează lumină care să acopere toate frecvențele de la roșu la albastru, precum face lumina Soarelui.
Din acest motiv ledurile au un neajuns față de becurile cu incandeșcență. Becurile cu incandeșcența emit un spectru mai larg al luminii, dar orientat mai mult înspre roșu, tocmai de aceea camerele digitale trebuie setate pe opțiunea [incandescent].
Dat fiind că ledurile albe genereaza lumină roșie, verde și albastră în spectru mai îngust lumina percepută este mai slabă. Nu toate obiectele din casă vor fi luminate uniform și suficient de bine în comparatie cu lumina Soarelui.
Când te uiți la led direct vezi că are o putere de 1 Watt, dar când te uiți la obiectele din jur vezi că lumina percepută este mai slabă.
Vezi partea 1 aici:
https://www.youtube.com/watch?v=vUYXtOgPvMg
Text partea 1:
http://tehnocultura.com/2015/07/30/ettc-001-despre-leduri-cu-adi-pascu-partea-1/
Filmat și editat de Manuel Cheța: http://tehnocultura.com
AUDIO>> Pentru varianta AUDIO: Subscribe in iTunes
––
Surse:
– led: https://en.wikipedia.org/wiki/Light-emitting_diode#History