La secțiunea istoria tehnologiei publicăm articole cu prezentări sau filme din care învățăm cum a funcționat o tehnologie la un moment dat sau de ce au fost luate anumite decizii de implementare.
Fiind contemporani cu anumite tehnologii suntem oarecum miopi și nu reușim să ne dăm seama unde duc deciziile luate acum. Având precendente istorice și studiindu-le putem afla unde se îndreaptă o tehnologie și putem lua deciziile potrivite.
Cu un total de mai bine de 2 ore împărțite în 7 mini documentare înveți o mulțime de lucruri despre tehnologii și decizii din trecut. Vei vedea că unele lucruri sunt la fel, gen lăcomia firmelor mari, iar altele de schimbă, gen comportamentul netizenilor legat de noile tehnologii.
Microsoft a luat ideea de compresie a fișierelor de la Stac Electronics
Microsoft pe vremea tânărului Bill Gates era un monstru de care se fereau toate firmele mici. Dacă apăreai în vizorul Microsoft, atunci știai că vei fi devorat la prima mișcare.
Microsoft avea două căi de atac până au fost dați în judecată pentru practici anticompetitive: cumpărau o firmă care reprezenta o amenințare pentru ei sau subminau firma respectivă creând același produs, dar la un preț extrem de mic.
Motto-ul de atunci al Microsoft și de acum al giganților gen Amazon sau Facebook era: „înghite sau calcă în picioare orice posibilă amenințare”.
Win 3.1 avea un cod care bloca funcționarea altor sisteme de operare (gen DR-DOS de la Digital Research)
Mergând pe ideea de la secțiunea anterioară, Microsoft și-a făcut de cap decenii întregi între 80 – 90 – 2000.
Într-o mișcare similară celor de la Google în zilele noastre, care taie din funcționalitățile propriilor servicii online dacă le folosești cu alte browsere decât Chrome, codul celor de la Microsoft a fost numit AARD și avea rolul să blocheze rularea Win 3.1 când se detecta DR-DOS pe sistem.
Un răspuns la “Istoria tehnologiei: Microsoft și compresia fișierelor, Win 3.1, fișiere .zip, Adobe, mini viniluri”
[…] Tehnocultura: review joc Terminator / Istoria tehnologiei: Microsoft și compresia fișierelor, Win 3.1, fișiere .zip, Adobe, mini vinilu… – Ars Technica: Facebook nu se lasă – Facebook Watch este cea mai recentă tentativă […]