Categorii
Recenzii

Review joc video PC Terminator Resistance

TL,DR; Un bun PC game filler, un shooter simpatic care să îți ocupe timpul și care să îți trezească ceva neuroni speriați. Nu excelează la nici un punct, este un shooter looter drăguț, bun de jucat în lipsă de altceva. În prima parte a jocului trăiești fiecare secundă într-un ritm extrem de lent și atent iar în a doua, când dai de arme puternice, te simți un cowboy printre terminatori.

Singura întrebare relevantă a jocului este: de ce au terminatorii dinți?

Varianta mai lungă a review-ului

La întrebarea „De ce au terminatorii dinți?” nu se află răspunsul în lungul jocului, așa că putem să presupunem mult și bine. Este aplicabil pentru modelul T-850, cel numit Infiltrator, care are țesuturi organice pe el, dar în rest care este rolului unui terminator cu formă umanoidă și cu dinți?

Poate Skynet are un simț al umorului peste măsură de dezvoltat. Ori, ca să fiu meta, dinții terminatorilor sunt acolo ca să ne aducă aminte că creația noastră se poate întoarce împotriva noastră oricând așa cum am făcut și noi cu zeii de odinioară. Ori un fel de oglindă a ceea ce suntem noi, de fapt. Bancuri. În fața unui terminator tot ce poți face este să descoperi că ești cel mai bun atlet la fuga de 100 de metri lungime.

Infiltratorul care te-a vânat în tot jocul
Infiltratorul care te-a vânat în tot jocul

Pistol, SMG, pușcă. Toate sunt inutile în fața terminatorilor. Ceea ce poți face este să profiți de faptul că terminatorii nu pot vedea dincolo de ziduri și nu au antene la 360 de grade, așa că te poți strecura pisicește pe după mașini distruse, uși, dulapuri și îi lași să treacă liniștiți pe lângă tine.

Prima parte a jocului, cea în care ai doar arme convenționale, ritmul este extrem de lent pentru că folosești tot timpul scannerul cu raze X care poate vedea prin ziduri și îți scoate în evidență roboții. Când folosești scannerul te miști foarte încet și nu poți folosi armele. Îți poți imagina cum mergi ca melcul timp de ore întregi ca să ajungi dintr-o parte în alta a hărții.

Dar fiind că ai arme convenționale în prima parte a jocului luptele sunt dificile și neașteptate. Cu păianjenii robotici mici și mari, cu dronele și cu viermii robotici poți lupta aproape fără bai odată ce ai o mitralieră și o pușcă. Grenadele sunt un dar de la zeii mecanici, mai ales când dai de varianta mai mare a grenadelor.

Alta este viața după ce dai de Baron, șefa soldaților din prima linie, și primești pe mână prima mitralieră cu plasmă. Apoi viața devine și mai interesantă când poți folosi arme cu plasmă mov, cele mai tari dintre toate. Odată ce treci pe arme cu plasmă nu mai stai așa de mult ascuns printre tufișuri și scoți capul cu mai mult curaj. Nici terminatorii nu mai sunt așa de speriat.

În bagaj ai lucrurile clasice: arme cu plasmă, lansatoare de rachete, medpack, resurse de construit muniții și alte consumabile, muniții, grenade, bombe cu detonator, bombe cu detector laser.

Loadout. Ce arme și muniții ai la dispoziție
Loadout. Ce arme și muniții ai la dispoziție

Unul dintre motivele pentru care ești destul de atent pe unde calci în joc este și faptul că face save-uri doar la checkpoint. Nu ai ceva de genul quicksave, ca în Black Mesa, unde salvezi la fiecare pas făcut. Tocmai de aceea îți calculezi mai bine rutele și mișcările făcute. Nu o dată am pierdut progres bun, arme și muniții pentru că eram prea departe de un save point și am ieșit ca batman să mă bat cu două drone și trei păianjeni mecanici în timp ce aveam doar 30% sănătate.

Save point. Salvări doar la checkpoint și atât
Save point. Salvări doar la checkpoint și atât

Are și ceva elemente de RPG în care alegi dialogul și poți influența finalul jocului. Progresia este predictibilă și am ajuns chiar repede la nivelul 28 pentru că am selectat să îmi dezvolt abilitățile de învățare, Fast Learner. Odată activat Fast Learner an primit puncte într-un ritm accelerat. Ca idee, în orice fel de joc trebuie să activezi primele skill-urile: învățare, lockpick, hacking, sneaking, chestii de genul.

Skill tree. Ușor de înțeles și de crescut
Skill tree. Ușor de înțeles și de crescut

La partea de looter este pe cum îți imaginezi: strângi tot ce vezi în cale, deschizi toate cutiile, cuferele, camerele și iei totul de pe roboții distruși. Nu lași nimic în urmă. La un moment dat vei avea nevoie să folosești materialele pentru a crea muniții sau utilitare.

Legat de roboți nu uita să iei cipurile pentru că obții bani buni pe ele. Dacă nu le vinzi, atunci le poți folosi pentru a face upgrade la armele cu plasmă și pentru a hăckui uși, panouri de control ale fortărețelor Skynet și turele prin brute force. Cu cât ai cipuri mai bune, cu atât este mai ușor să hăckuiești turelele automate ori să creezi un upgrade bun pentru armele tale.

Nu are un sistem de crafting dezvoltat, dar face ce are de făcut. Metro Exodus, de exemplu, are un sistem de crafting atât de avansat încât poți schimba tipul armei din câteva mișcări și îți oferă o flexibilitate aparte. Terminator Resistance nu este un survival game pe cum este Metro, așa că accentul nu este pe punctele de supraviețuire.

Sistem de crafting simplu și eficient
Sistem de crafting simplu și eficient. Nu trebuie multă tehnică: skilul potrivit și resursele potrivite și gata, ai muniție nouă ori un nou medpack

Grafica este acceptabilă, oamenii și roboții sunt bine conturați, peisajul este destul de bine definit, cu texturi relativ OK. Grafica nu te dă peste spate, mediul nu este pe atât de imersiv pe cât ar putea, dar măcar îți dai seama că exiști într-un univers dezolant, la limita existenței umane.

Grafică simpluță, texturi medii, umbre OK, explozii simpatice
Grafică simpluță, texturi medii, umbre OK, explozii simpatice
Grafică simpluță, texturi medii, umbre OK, explozii simpatice
Grafică simpluță, texturi medii, umbre OK, explozii simpatice
Grafică simpluță, texturi medii, umbre OK, explozii simpatice
Grafică simpluță, texturi medii, umbre OK, explozii simpatice

Personajele cele mai importante sunt Jessica, Baron și John Connor. Detaliile de persoane sunt chiar bine făcute, mai ales când te uiți la expresiile faciale și la ochi.

John Connor, liderul Rezistenței
John Connor, liderul Rezistenței

Jessica, posibilă prietenă a protagonistului
Jessica, neînfricată care îsi protejează fratele mai mic adoptiv și posibilă prietenă a protagonistului
Baron, șefa de care să te temi. O alta posibilă prietenă a protagonistului
Baron, femeia de care să te temi și liderul de care ai nevoie. O altă posibilă prietenă a protagonistului

Printre dușmanii cu care te vei lupta sunt păianjenii robotici și dronele. Desigur, ai și câțiva roboți gigantici cărora trebuie să le ții piept, dar îi vei descoperi la vremea potrivită și vei fi în stare să îi dai gata. Vei băga sperieți în Skynet într-atât încât vei fi al doilea de lista de eliminare, imediat după Connor. O adevărată onoare!

Dronele sunt periculoase de aproape.
Dronele sunt periculoase de aproape.
Păianjenii ăștia sunt păcătoși rău, dar îi distrugi repede
Păianjenii ăștia sunt păcătoși rău, dar îi distrugi repede

Misiunile sunt simple în majoritatea timpului, mai ales că ai un minimap după care să te orientezi, ai un indicator de obiectiv și este ușor sa verifici lista de questuri active. La nivel de AI jocul nu excelează, dar vei avea destule ocazii în care singura soluție valabilă este să fugi din zonă. După ce ai fugit roboții se întorc pe rutele stabilite, sunt extrem de previzibili, așa că tot ce ai de făcut este să prinzi momentul potrivit. Dacă ajungi de hăckuiești turelele cu plasmă, atunci ele vor face munca ta și vor distruge tot ce le vine în cale.

Jocul are mai multe finaluri în funcție de alegerile făcute de tine, dar cum nu te simți prea atașat de personaje, nu prea contează care este diferența dintre acele finaluri. Important este ca Skynet să fie blocat acolo și atunci, indiferent de ce se întâmplă prin împrejurimi.

La final de joc poți lua rolul unui Infiltrator dacă ai DLC-ul instalat și vei putea ieși la vânătoare de oameni. Am jucat partea respectivă doar puțin timp și am închis capitolul.

Infiltrator de aproape. Se poate regenera
Infiltrator de aproape. Se poate regenera
Infiltrator de aproape. Se poate regenera
Infiltrator de aproape. Se poate regenera
Infiltrator de aproape. Se poate regenera și are doar o vedere limitată
Infiltrator de aproape. Se poate regenera și are doar o vedere limitată

Concluzie

Cu un fir istoric ușor de intuit, acțiune destul de multă, ceva elemente de RPG și crafting Terminator Resistance este un shooter numai bun să îți ocupe un week-end și care să îți lase o impresie bună. Inamicii sunt relativ periculoși, armele descoperite sunt destul de bune, progresia este destul de liniară.

Într-un cuvânt: simpatic. În lipsă de altceva, este un shooter care te sperie pe alocuri, dar care ar fi putut fi ceva mai bine închegat. Point and shoot, duck and run, shoot again.

Tehnosteluțe

Clasificarea mea, pur subiectivă pe bază de steluțe: 1 – e vai vai, 5 – e super super.
Grafică: 4
Poveste: 3
Misiuni: 4
Lungime: 3
Noutate: 3
Impresie generală: 4 – „Hey, Mr Terminator, why do you have teeth?”.

Un răspuns la “Review joc video PC Terminator Resistance”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.