Categorii
Tehnologie

Ferestrele muzicale: folosirea graphene pentru generarea de sunete

Titlul de mai sus trebuie să ne dea de gândit. Curios cum lucrurile care ni se par imposibile devin realitate odată cu trecerea anilor. Cum nici o inveție nu începe azi și este finalizată mâine, nici graphene nu a văzut zorii zilei foarte ușor.

Ce este graphene? Ei bine, este un alotrop al carbonului. Cu toate că lucrurile par a se complica citește în continuare și vei vedea că treburile sunt simple pentru noi, dar foarte complicate pentru săracii cercetători care au muncit pe brânci ani de zile.

Un alotrop este o formă de existență a unui material. De exemplu oxigenul poate exista sub forma O2 sau sub forma O3 (ozon). Carbonul poate exista sub formă de: diamant, grafit, fulerene, nanotuburi de carbon și graphene. E, că începe să se lumineze treaba?

Interesant cum au reșit cercetătorii să creeze aceste graphene, care sunt cristale de carbon formate dintr-un strat de grosimea unui atom. Pe cât de SF pare această treabă în octombrie 2010 Andre Geim și Konstantin Novoselov au luat Premiul Nobel pentru contribuția adusă în descoperirea graphene. Mai jos poți vedea o reprezentare a acestui material ciudat!

De curând, cercetătorii coreeni de la Seoul National University au realizat o folie transparentă formată din două straturi de graphene între care este pus un film de PVDF (Polyvinylidene fluoride – material plastic pur, rezistent la atacuri chimice).

Cum de produce sunet? Ei bine, curentul electric ce vine de la sursa audio, trece prin foliile de graphene și face ca RVDF-ul să se deformeze în așa fel încât creează sunet (vibrează foarte repede). În felul acesta putem avea în viitor ferestre de 100 de ori mai subțiri, dar care ne vorbesc. Totuși, cercetătorii atrag atenția că sunetul scos este de calitate cel puțin îndoielnică. Perspectiva, însă, îmi surâde.

Mai jos poți vedea cum arată micul aparat. Jyongsik Jang, liderul echipei de cercetare, spune că folosirea graphene pe post de electrod este mai ieftină decât folosirea electrozilor convenționali. Mai rămâne totuși crearea la scară mare a acestor materiale. Via [Endgadget].

Mai rămâne să așteptăm ziua în care vom lua din magazin boxe ultra-subțiri și transparente. Ce-i drept, mă bucur că scriu despre lucruri din lumea tehnologiei. Așa mai învăț o mulțime de lucruri noi. Și acum să îmi pregătesc bani pentru primea mea boxă din graphene 😀

2 răspunsuri la “Ferestrele muzicale: folosirea graphene pentru generarea de sunete”

interesant… nu-s eu mare fan al chimiei, insa am zis sa citesc totusi nitel despre asta pe wiki… tare ideea.

offtopic: vezi ca ai inversat 2 litere pe la sf articolului: „lucruri din luema tehnologiei”

Pana de curand nu stiam ca exista si graphene. Macar am mai invatat ceva nou 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.