Tipografia este arta și tehnica de a transpune limba vorbită în semne inteligibile. Modul în care acestea sunt reprezentate grafic implică creativitate și multă muncă. Știai că sunt fonturi (litere) care te pot indispune? Eu folosesc fontul Georgia pe tehnocultura.com pentru că este o familie de ltiee liniștitoare, calmantă.
Până prin 2010 nu știam că există atât de multe lucruri legate de doar un singur paragraf pe care îl citești oriunde. Să exemplific: tipul fontului (cu zecile de componente pe care le are), mărimea lui, distanța între litere, distanța între linii, lungimea liniilor, găsirea unui raport perfect între tipul de font, lungimea liniei și numărul de caractere pe linie.
În România avem chiar și un website dedicat tipografiei numit typography.ro, unde înveți despre aceste lucruri. Dar hai să ducem lucrurile puțin mai departe. În era în care calculatoarele domină aproape fiecare aspect al vieții crearea de noi fonturi pornește de la ideile unui grafician care sunt apoi prelucrate tehnic de întregi echipe de oameni pentru a le digitaliza, a le optimiza pentru orice fel de device și pentru a le extinde cu litere chirilice, grecești și semne complementare.
Filmul de mai jos îți prezintă câteva dintre instrumentele folosite pentru a crea fonturi în era digitală. Până să vezi filmul mergi pe acest site ca să vezi care este raportul perfect între tipul de font, lungimea liniei și numărul de caractere pe linie. Generatorul respectiv a fost creat în urma a câtorva luni în care Chris Pearson a căutat în mod obsesiv o relație matematică numai bună de ajutat în acest caz. Și a reușit.
Acum filmul:
Data viitoare când te uiți la un text vei ști că arta, știința, matematica și tehnologia au lucrat împreună pentru a-ți ferici ochii 😀
Via [tYPE iN mOtiON].
Un răspuns la “Tipografia în contextul digital: arta și tehnologia la un loc”
[…] scris mai demult despre tipografia în contextul digital pe tehnocultura.com. Vezi mai jos un film care îți arată complexitatea din spatele creării unei […]