Categorii
Știință

24 de descoperiri științifice făcute (aproape) întâmplător

În lista de 24 de descoperiri științifice făcută de Mental Floss vei afla și o frântură din istoriile ce înconjoară fiecare dintre aceste descoperiri. Am pus în paranteză aproape deoarece activitățile acelor oameni de știință au determinat descoperirile și nu au avut loc evenimente total întâmplătoare.

Dacă nu ar fi încercat să găsească un înlocuitor pentru un lac natural în 1907 Leo Baekeland, chimist belgian, nu ar fi descoperit plasticul în forma originară de bachelită (ro wiki).

Filmul de mai sus este prezentat de Derek Muller, cel care este în spatele canalului de YouTube numit Veritasium la care este obligatoriu să te înscrii. El trece printr-o listă de 24 de descoperiri care au avut în spate, fiecare, ani sau zeci de ani de muncă asiduă.

Este interesant de văzut cum, la final de secol XIX, pe când oamenii ziceau că nu se mai poate inventa nimic revoluționar și că fizica newtoniană este regulă absolută, oameni temerari au făcut descoperiri pe bandă rulantă. Unele dintre descoperirile de atunci sunt studiate asiduu și în zilele noastre, cum este radioactivitatea, de exemplu.

Descoperiri care merită să le menționez pe scurt sunt: penicilina (Alexander Fleming), viagra (Pfizer), radiografii cu raze X (Wilhelm Röntgen), cuptorul cu microunde (Percy Spencer) sau cauciucul vulcanizat folosit la roțile automobilelor ( Charles Goodyear).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.