Între 2000 și 2013 26 de asteroizi au explodat în atmosfera terestră, puterea exploziilor fiind cuprinsă între 1 și 20 de kilotone. Prima bombă atomică folosită la Hiroshima a avut o explozie de 15 kilotone.
Cu alte cuvinte, între 2000 și 2013 cel puțin 7 asteroizi au explodat cu o putere mai mare decât cea a unei bombe atomice.
De unde știm de aceste explozii? Ei bine, odată ce a fost semnat tratatul de interzicere a testelor cu explozii nucleare s-au instalat câteva zeci de stații în toată lumea care au rolul de a detecta semnale acustice, seismice, infra-sunete și prezenta particulelor radioactive în atmosferă. Stațiile pot fi văzute pe această hartă (clic în partea dreaptă pe International Monitoring System).
Sunt interzise testele cu bome atomice în aer, în și pe apă sau sol. Țări ca Iran sau Coreea de Nord nu au semnat acest tratat. Revenind la cele 26 de explozii, este clar că avem nevoie de un sistem care să ne anunțe de un impact iminent, mai ales că, în momentul de față, noi nu avem nici o metodă prin care să descoperim asteroizii care sunt chiar în curtea noastră, dovadă explozia incredibilă de la Chelyabinsk.
Dat fiind că o dată la 100 de ani un asteroid care ar putea curăța un oraș ar putea lovi Terra, oamenii hotărâți de la Fundația B612, fundație ce reunește oameni de știință de peste tot, și-a propus să strângă bani pentru un satelit artificial care să urmărească tot ce mișcă în vecinătarea noastră, astfel că meteoriți de peste 150 de metri diametru să fie raportați pe loc. Misinea aceasta se numește: Sentinel.