Cei de la CNN au făcut câteva mici reportaje despre ce construirea orașului de mâine, un oraș în care criminalitatea este foarte scăzută datorită analizei big data, un oraș în care emisiile de carbon sunt puține datorită existenței clădirilor inteligente și un oraș în care traficul este optimizat.
Dat fiind că în curând 70% din populația lumii va trăi la oraș și că vom ajunge la 8.3 miliarde de oameni în deceniile ce urmează, construirea unui oraș adaptat la vremurile noastre este absolut necesară.
Orașul viitorului trebuie să ofere protecția fiecărui cetățean. Aici intervine Palantir, un software car analizează big data și face munca a 30 de detectivi în numai câteva secunde. Dacă pui Palantir să lucreze cu un sistem automat de citire de numere de înmatriculare, atunci vei avea un mod ușor prin care să identifici oamenii răi. Poliția din Los Angeles, SUA, face deja acest lucru:
În orașul viitorului fiecare clădire va trebui să polueze cât mai puțin, pe cum face Bullit Center, din SUA. Clădirile folosesc cel puțin peste 50% din necesarul de energie electrică și sunt responsabile pentru 40% din emisiile de dioxid de carbon. Bullit Center folosește panouri solare, colectarea deșeurilor și crearea de compost, recircularea apei și colectarea apei de ploaie.
În orașul viitorului vom avea o tehnologie deja aplicată în New York, care are un Birou de Analiză a Datelor, pentru a analiza traficul pedestru. Firma Placemeter, din New York, se folosește de sute de camere din tot orașul cu 8.3 milioane de locuitori pentru a detecta și a număra oamenii.
Datele acestea sunt agreagate în aplicații ce pot fi folosite de firmele mici pentru a ști câți oameni sunt într-un magazin la un moment dat. Sau ai putea fi informat că restaurantul la care ai vrea să mergi este liber. De asemenea, știind dinamica traficului pedestru vei afla când să iei gunoiul sau când să trimiți polițiști într-un anumit loc:
Energia este iar un punct important pentru orașul viitorului. Cum se dorește îndepărtarea de combustibilii fosili pentru generarea de energie electrică, turbinele eoliene sunt un candidat de luat în calcul. London Array este cea mai mare fermă de turbine eoliene ce aparține Londrei și generează 3.6 MW de energie. Un pas important în favoarea folosirii vîntului ca sursă de energie:
Bineînțeles, vor fi multe alte tehnologii care vor trebui folosite pentru orașul de mîine, dar acesta este doar începutul.