Cum se generează lumina în becurile incandeșcente? Știm că electronii în mișcare în acel filament generează lumină, dar procesul exact ne scapă multora. Și nu este exact cum ne imaginam.
Atunci când electronii se mișcâ în interiorul filamentului becului aceștia ar trebui să se miște accelerat din cauza câmpului electric generat. Cu toate acestea ei se deplasează cu 10^-1 m/h din cauza frecărilor dintre acești electroni și atomii din filament.
Despre acest fenomen ne povestește domnul Conf. Dr. Nicolae Crețu, de la Universitatea “Transilvania” Brasov, Laboratorul Fizică Aplicată și Computațională.
Tot datorită frecării dintre electroni și atomii din filament energia electronilor este transferată către atomi. Acea energie determină electronii lor de pe stratul superior să urce pe nivele mai înalte de energie. Atomii respectivi se numesc excitați.
Cum aceasta nu este starea naturală a acelor atomi, electronii vor coborâ înapoi pe nivelurile de energie fundamentală și vor emite căldură și lumină. Cu alte cuvinte, lumina și căldura dintr-un bec nu șunt generate direct de electronii în mișcare, ci de atomii din filament care revin la starea fundamentală după ce au fost excitați.
Citește mai multe în articolul dedicat acestui episod de pe Tehnocultura.ro.