Categorii
Podcast

F@TC #005 – Ce este lumina, undă sau particulă? – Fizică@Tehnocultura [audio]

thumb-lumina (Medium)
Așa cum s-a mai scris pe Tehnocultura.ro, lumina este o undă electromagnetică, dar este și particulă. Despre lumină s-au scris multe articole pe acest website și mereu aflăm că ne fașcinează. Interesant de observat este și interacțiunea dintre lumină și electroni.

Despre lumină ne povestește domnul Conf. Dr. Nicolae Crețu, de la Universitatea “Transilvania” Brasov, Laboratorul Fizică Aplicată și Computațională.

Unda de lumină are o lungime de undă, o frecveță, o amplitudine, fază. Unda este, de fapt, compusă din două cămpuri, electric și magnetic, care se propagă prin spațiu cu viteza luminii. E = cB este formula ce definește relația dintre cămpul electric și cel magnetic ce intră în componența luminii.

Primul care a făcut experimente care să demonstreze caracterul ondulatoriu, de undă, al luminii a fost Thomas Young, în 1801.

Efectul Compton, efect prin care se determină caracterul de corpuscul al luminii, a fost explicat de către Arthur Compton în 1923 și explica modul în care razele X, atunci când interacționează cu atomii, sunt difuzate sub un anumit unghi cu schimbare de lungime de undă.

Citește mai multe în articolul dedicat acestui episod de pe Tehnocultura.ro.

Subscribe in iTunes

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.