Mai degrabă descoperit, nu inventat, dar discuțiile pot duce la o mulțime de ore petrecute filosofând pe marginea invențiilor și descoperirilor. Important este că Michael Faraday a fost cel care, în 1821, descoperea că poate folosi curentul electric pentru a genera mișcare.
Se știa încă de pe vremea lui Alessandro Volta, prin 1800, că poți obține curent electric din reacții chimice, pe cum este principiul folosit la pila voltaică, iar Faraday era fașcinat de curent electric încă din adoleșcență.
Deși Faraday nu avea fundamentul matematic al fenomenelor electrice pe care le promova cu atâta drag, el a făcut o mulțime de experimente pentru a studia comportamentul electricității în genere.
Așadar, în 1821 el a creat un dispozitiv prin care a descoperit că, dacă trece un curent electric printr-un fir, și dacă acel fir este pus lângă un magnet, atunci firul se rotește în jurul magnetului.
Dispozitivul lui era construit din:
– un suport ce avea un fir de cupru, anodul, prins deasupra unui vas
– de firul de cupru era atârnată o tijă mică din fier
– în vasul de sub suport era pusă apă și sare, creând astfel un electrolit, ca la baterii
– în centrul vasului era pus un magnet iar tija atârna chiar lângă acel magnet
– pe lateralul vasului era pusă o lamă din aluminiu, catodul, care avea un capăt inserat în electrolit
– o baterie este inclusă în dispozitiv: borna pozitivă este unită cu bucata de aluminiu iar cea negativă este unită cu firul de cupru de deasupra dispozitivului.
Cănd circuitul a fost completat și bateria pusă în funcțiune, tija de fier a început să se rotească în jurul magnetului. Astfel s-a obținut primul motor electric din lume.
Mai apoi James Clerk Maxwell area să pună bazele matematice ale descopririlor lui Faraday, explicând clar, în 1861, că electricitatea și magnetismul sunt doar fețe ale aceluiași fenomen: electromagnetismul.
Desigur, invenția motorului electric în 1821 a dus la zeci de ani de cercetări care au culminat cu crearea taxiurilor electrice Bersey, în 1897, despre care am scris mai demult chiar aici, pe Tehnocultura.ro.
Pâcat că nu au fost acceptate pe scară largă atunci. Acum am fi avut o lume foarte diferită.