În episodul 6 al emisiunii Tehnocultura am vorbit despre vaccinuri iar, la secțiunea de știri, am detaliat câteva informații despre vaccinurile împotriva Ebola care au avut deja succes, despre tampoanele Gecko care ne permit să ne urmcăm pe clădiri și despre un remediu pentru cancer care folosește electrozi.
Episodul 6 a fost difuzat în data de 3 februarie 2015, marți, la orele 20:30. S-a discutat mult despre vaccinuri, cum funcționează și de ce funcționează. Întregul episod despre vaccinuri poate fi vizionat pe YouTube.
Pentru varianta AUDIO: Subscribe in iTunes
Mai jos sunt știrile ediției.
1. Pastile anti-ebola
http://www.compoundchem.com/2014/11/18/eboladrugs/
Mulțumesc că ai urmărit interviul despre vaccinuri. Te invit acum la știrile săptămânii.
În 2014 am aflat că epidemia de Ebola a ucis deja 10 000 de oameni în Africa de Vest. Comparativ cu milioanele de oameni care cad anual victimă malariei, febrei galbene și foametei, ebola este copil mic, dar atrage atenția prin modul ciudat în care mor oamenii.
(sursa http://www.nbcnews.com/storyline/ebola-virus-outbreak/second-u-s-ebola-case-confirmed-caregiver-remains-isolation-n223976 )
Ebola atacă sistemul imunitar și, în faze avasate, duce la hemoragii interne și hemoragii prin orificii precum ochi sau urechi. Din fericire se transmite numai prin contact direct, nu prin aer.
În Africa de Vest 70-80% din cei infectați cu Ebola mor. Dacă ar fi fost o boală care se transmitea pe calea aerului, atunci am fi avut un dezastru de mii de ori mai mare.
Ce face transmisia prin aer așa de periculoasă? Dacă un om strănută, picăturile de salivă se duc pe pereți și apoi se depun, nu? Ei bine, la boli transmisibile pe calea aerului avem de-a face cu picături Flugge (0.1 – 0.2 mm), ele sunt eliminate în aerul din cameră și sunt inițiat umede, dar se usucă și apoi rămân în aerul din cameră pentru mai bine de 2 ore. Cine intră acolo este infectat automat.
Dat fiind că teama unei epidemii de Ebola este mare, s-a ajuns la folosirea a două vaccinuri împotriva Ebola în Africa de vest: brincidofovir și favipiravir.
(sursa http://www.compoundchem.com/2014/11/18/eboladrugs/ )
Brincidofovir, folosit adesea împotriva variolei, a fost folosit pe unul dintre bolnavii trimiși în SUA și a eliminat virusul Ebola. Încă se fac teste, dar sunt promițătoare.
Al doilea vaccin, favipiravir, este un vaccin antiviral cu efecte bune în cazul virușilor ARN precum sunt cei care generează gripa sau febra galbenă. A salvat viața asistentei franceze care a fost infectată în Liberia de curând. Încă este în teste.
Este important de știut că bolnavii de Ebola au o speranță cât de mică. Felicitări creatorilor acelor vaccinuri!
2. Tampoane Gecko
http://phys.org/news/2014-11-gecko-pads-climb-glass-wall.html
Acum ai să aflăm cum reușesc spionii să se urce pe trunurile de sticlă de prin lume.
Cercetătorii de la Universitatea Stanford din SUA au creat tampoane după modelul membrelor sopârlelor Gecko. Este știut faptul că Gecko au pori foarte mici care le permit să se prindă de aproape orice suprafață.
(sursa http://phys.org/news/2014-11-gecko-pads-climb-glass-wall.html )
Pe fiecare picior Gecko au firicele minuscule numite setae. Ele sunt atât de mici încât fiecare dintre ele este atras de către moleculele din perete. Dacă multiplici atracția aceasta de mii de ori, pe câte firicele de păr există pe piciorul unui Gecko, obții soluția perfectă pentru cățărat vertical.
De aceea cei de la Stanford au căutat să imite sopârlele Gecko și chiar au reușit. Deocamdată se pot cățăra numai pe sticlă, dar cercetătorii speră să facă tampoane Gecko bune de folosit și pe alte sufrațete.
3. Remediu cancer creier
https://www.youtube.com/watch?v=hxBQgfcuxak&feature=em-uploademail
http://www.insidescience.org/content/brain-cap-battles-cancer/2321
Ultima știre a acestui episod vine din lumea luptei împotriva cancerului. Chiar dacă părerea generală este că nu se fac cercetări în direcția aceasta, află că multe laboratoare din lume caută un remediu.
Problema principală în lupta împotriva cancerului este detectarea la timp și tratarea acestuia. Din păcate oamenii folosesc soluții homeopate sau naturale, pe cum zic ei, în loc să apeleze la medici în caz de cancer. Apoi, când situațiile se agravează, apelează la medici. Dar este prea târziu.
La fel a fost și cazul lui Steve Job care ar fi avut șanse de supraviețuire folosind chimioterapia, dar a preferat să folosească remedii naturiste și a murit.
Extra:
– Steve Jobs a folosit 9 luni medicina alternativă, ineficientă. înainte de a alege operația
http://www.sciencebasedmedicine.org/steve-jobs-medical-reality-distortion-field/
Combaterea cancerului de creier se face, mai nou, cu ajutorul unor căciuli cu electrozi. Acele căciuli au între 10 – 20 de electrozi prinși de capul pacientului și trimit semnale electrice direct în creier.
Acele semnale electrice au rolul de a inhiba creșterea tumorii, ba chiar o micșorează în timp. Terapia se numește non-invazivă, pentru că tumoarea nu este îndepărtată prin operație pe creier.
Cei de la Inside Science au raportat faptul că o femeie de 50 de ani din SUA, Karen Smith, folosește căciula cu electrozi pentru că are glioblastomă, o formă agresivă de cancer la creier care poate reveni, chiar și după vindecare.
Samuel Goldlust, neuro-oncologist de la Centrul Oncologic John Theurer din Centrul Medical al Universității din Hackensack, New Jersey, SUA, spune că blocând creșterea tumorilor, tu le ucizi puțin câte puțin.
Metoda este încă în teste clinice iar Karen Smith folosește căciula cu electrozi de aproape un an de zile. Este mai eficientă decât folosirea citostaticelor ori a radiației pentru a ucide tumorile.
Așteptăm rezultatele din viitor și eventual o implementare în toate spitalele.
Îți mulțumesc că ai fost alături de mine și în acest episod și te invit să trimiți sugestii, comentarii sau întrebări pe:
– tehnocultura.com
– YouTube : youtube.com/tehnocultura
– Facebook : facebook.com/tehnocultura
sau prin email la manuel@tehnocultura.com.
Ne vedem data viitoare.
Fii o sumă de atomi curioși!
*******
Un răspuns la “Știrile Tehnocultura #006 – vaccin Ebola, tampoane Gecko, remediu cancer”
[…] acest lucru. LE1: Cercetătorii luptă din greu să gasească tratamente împotriva cancerului. Caz1 și caz2. LE2: Este relevant aici cel mai nou episod Cornica Șcepticului, a lui Cristian Român, […]