De ce nu putem aduna două mere cu două pere? Situația aceasta este explicata de Prof. Univ. Dr. Emil Stoica care ne trece, putin, prin istoria numerelor.
Invitat Prof. Univ. Dr. Emil STOICA din cadrul departamentului de Matematică și Informatică al Universității Transilvania Brasov: http://www.unitbv.ro/fmi/DepartamentulMI/Colectiv/Stoica.aspx
Video:
La început, pe vremea Mesopotamiei și a Chinei antice, oamenii nu avea conceptul de număr abstract. Cifra, numărul era mereu atașat unuor obiecte: „două mere”, „două pere”, „cinci case”.
Tocmai de aceea era un non-sens să încerci să aduni două mere cu două pere.
În cadrul matematicii de azi, unde numărul este o entitate abstractă, 2 + 2 poate fi calculat cu ușurință. Totuși, abstractizarea a apărul mult mai târziu de cultura mesopotamiană.
Primele abstractizări au fost făcute de grecii antici, în perioada 600 – 400 îen.
Legat de modul de scriere a numerelor, cifrele erau desenate sau scrise în așa fel încât cuprindeau în acel desen numărul de unghiuri frânte care reprezenta exact numărul descris.
De exemplu, cifra 1, are un singur unghi frânt, astfel că reprezintă numărul 1. Cifra 3 avea trei unghiuri frânte și astfel semnifica numărul 3.
Apariția numerelor și a operațiilor cu acestea a apărut ca o necesitate, pentru că trebuiau calculate cantități și distanțe. Fără a avea o metodă consistentă de a calcula distanțe și cantități civilizațiile vechi ar fi fost paralizate.
Împărțirea a fost inventată din nevoia de a separa diferite cantități în selecții diverse.
Ca și curiozitate, Mesopotamia și China antică foloseau baza 10, dar Egipetnii foloseau baza 6.
Filmat si editat de Manuel Cheța: http://tehnocultura.com.
Cartea recomandată se numesțe „Universul matematic al civilizatiei umane„, de Dan I. Papuc.
AUDIO>> Pentru varianta AUDIO: Subscribe in iTunes
–-
Surse:
– cartea de matematică a lui Dan I. Papuc: link1 / link2
– altă carte de matematică recomandată de Manuel Cheța: Matematica pentru non-matematicieni, Kindle Edition, Kline Morris