Categorii
Tehnologie

Un căruț cu rotile mai special [inovație]

Grupul condus de Shuro Nakajima, de la Insitutul de Tehnologie Chiba, Japonia, a creat un căruț cu rotile care poate urca scări. Nu se poate numi invenție propriu-zisă, dar este o inovație foarte bine-venită.

Pentru a urca scările blochează roțile iar axele pe care sunt acestea preiau rolul de picioare. Mutând alternativ roțile în față scaunul-robot poate urca treptele. Din demonstrație am văzut că este destul de lent, dar tot este mult mai bine decât să depinzi de cineva care trebuie să de ridice ori de un lift special.

Robotul, numit RT-Mover P-type, poate menține scaunul la nivel chiar dacă merge pe teren accidentat și poate trece peste obstacolele din drum. RT-Mover P-type este un robot din clasa Personal Mobility Vehicle, vehicule personale pentru mobilitate. Acesta poate face rotirea pe loc prin alinierea celor două axe, în caz că nu ai spațiu suficient de manevră, toate comenzile făcându-se cu un joystick.

Robotul a fost prezentat la Japan Robot Week2012/Robot Innovation2012. De ce este considerat un robot? Pentru că senzorii pe care îi are și unitatea de procesare îl transformă în aparat semi-autonom (are nevoie de comenzi date de cel din scaun) care analizează dacă poate urca niște trepe și, în caz că poate, calculează următoarele mișcări.

Ce-i interesant la inovația acesta este că robotul poate urmări o anumită traiectorie iar cel din căruț poate fi doar un simplu spectator. Felicitări pentru asemenea eforturi.

UPDATE: Profesorul Shuro Nakajima mi-a comunicat prin email că prețul unui asemenea robot va fi comparativ cu cel al cărucioarelor electrice (din ce am văzut, de la 1500 de dolari în sus). Ar putea fi găsit pe piață în cel puțin un an și jumătate 😀

rt-mover-p-type-personal-mobility-vehicle-scaun-rotile-robot-2012
Via [PopSci].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.