Categorii
Știință Tehnologie

Atacul superbacteriilor și insectele detective


Recunosc că titlul este puțin bombastic, dar nu este câtuși de puțin fals. În genere superbacterii sunt numite acele bacterii care au dezvoltat o rezistență crescută la contactul cu agenți anti-bacterieni. Deși asemenea bacterii apar în medii sterile, ca spitalele, unele au început să apară și în casele oamenilor. Nu este un caz general și nu avem de-a face cu epidemii de genul, însă este bine de observat fenomenul.

Aici avem o problemă. Dacă tratamentele anti-bacteriene ce le luăm nu își mai fac efectul din cauza acestor bacterii rezistente, atunci suntem în situația de a da de o epidemie împotriva căreia suntem neputincioși.

În SUA 23 000 de oameni au murit în anul 2012 din cauza unor bacterii rezistente la anti-biotice. O treime din cei infectați cu tuberculoză generată de bacterii rezistente au murit. Nu e deloc un lucru bun.

Cum se dezvoltă aceste bacterii rezistente? Bacteriile devin mai rezistente prin trei metode: în primul rând reușesc să împrumute cod genetic de la alte bacterii moarte (proces numit transformare), în al doilea rând preiau codul genetic de la viruși ce au atacat alte bacterii de la care au luat cod genetic (transducție) sau prin transfer direct de cod genetic către alte bacterii (conjugație).

Astfel, penicilina sau tetraciclina nu mai au efectul dorit motiv pentru care cercetătorii de la Universitatea din Oregon au început testele cu PPMO, o moleculă ce are rolul de a modifica funcționarea genelor din codul genetic al bacteriilor. Un alt mod prin care cercetătorii vor să atace bacteriile este prin folosirea unor viruși numiți bacteriofagi.

Ca sfat simplu: nu folosi antibiotice dacă ai răceală. Răceala nu este generată de bacterii, ci de viruși. La fel, dacă doctorul îți cere să consumi antibiotice respectă rețeta și folosește toate pastilele exact cum ți s-a cerut. În felul acesta te asiguri că bacteriile rele din tine mor și că nu rămân în urmă altele care ar putea deveni rezistente. Plus, nu consuma pastile antibiotice fără rețetă.

Insectele ajută la investigarea crimelor

Din filmul de mai sus afli cum prezența anumitor insecte sau viermi în cadavre poate oferi indicii despre timpul morții unei persoane. Procedeul se numește entomologie criminalistică și ajută la stabilirea morții știindu-se faptul că în diferitele etape ale descompunerii corpului uman (putrefacție – fermentație – descompunere uscată și scheletizare) doar anumite insecte sau viermi își găsesc culcușul în cadavru.

Pe scurt, criminaliștii vor descoperi larve, dacă acel cadavru are mai puțin de o lună, apoi vor găsi la fața locului musculițe (muscă de carne) cât corpul mai are ceva fluide în el, apoi, când corpul devine deja uscat, vei descoperi musca coștiugului (coffin fly), apoi vor veni gandacii hoit ce vor mânca ligamentele și ce mai este uscat iar apoi acarieni și larve de molii se ocupă de curățenia finală.

Aș vrea să văd că și la noi echipele de investigatori sunt așa de specializate. Știi cumva ce tehnică se folosește la noi?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.