Categorii
Tehnologie

Instrumente Google de care nici nu ai auzit

Google ne-a uimit pur și simplu cu toate facilitățile pe care le oferă, dar nu am reușit nici măcar să zgâriem suprafața a ceea ce poate face acest gigant pentru noi. E vorba aici de două instrumente foarte interesante: roata minune și de timeline. Prima poate fi găsită și la varianta în română, cea de-a doua doar la varianta in engleză a motorului de căutare.

În principiu aceste două instrumente țin de căutare, dar oferă o interactivitate mult îmbunătățită.

Roata minune. Notă: Google a tăiat acest proiect de pe lista celor active. Textul de mai jos nu mai este de actualitate.

1. Ca să ajungi la ea trebuie să fii în primul rând pe pagina principală a Google.

2. Dacă scrii ceva în genul „automobile” îți va arăta imaginea aceasta:

3. Dă clic pe „Mai multe instrumente” și sub „Afișare standard” o să vezi „Roata minune” (cea din dreptunghiul roșu):

4. După ce ai dat clic pe „Roata minune” vei vedea cum apar cercuri care au legături între ele. Este vorba de entități din aceeași categorie sau care au legătură cu acea categorie. Vezi mai jos:

5. Dacă alegi „Referate automobile” atunci apare o altă bulă cu legăturile ei proprii. Fii atent la ce se întâmplă cu rezultatele afișate în partea dreaptă. Ele se ajustează în funcție de clicurile pe care le dai în reprezentarea grafică.

6. Așa-i ca este grozav instrumentul acesta? Încearcă cu tot felul de căutări și pe cât de multe nivele se poate și vezi ce iese. E foarte bun de folosit pentru documentări și referate.

Google Timeline

1. E umpic mai complicat. Mai întâi trebuie să ajungi pe pagina în engleză dând clic pe „Google.com in English”. Apoi să dai clic pe „Search settings”.

2. Mergi apoi la „Google instant” și alegi „Do not use Google Instant” – ai nevoie de această setare pentru a putea folosi „Wonder wheel”. Apoi salvezi setările cu un clic pe „Save Preferences”.

3. După aceasta scrii în căsuța de căutare de exemplu Brașov și după ce îți afișează rezultatele dai clic pe „More search tools”:

4. Dând clic pe „Timeline” îți va afișa în dreapta tot felul de referințe legate de subiect într-o manieră cronologică. Poți alege fiecare perioadă în parte și îți va prezenta și mai detaliat.

5. Bucură-te de aceste descoperiri foarte frumoase. Cel mai plăcut este că aceste instrumente sunt gratuite și că ne ajută foarte mult în cercetarea on-line. Roata minune și timeline îți pot da foarte multe informații și te poate scuti de o muncă dificilă și de lungă durată. Mai știi și alte instrumente? Scrie-le în secțiunea comentarii și le găsească și alții. Această informație am primit-o prin podcast de la Podnutz Daily.

Vrei să primești cele mai noi știri de pe acest blog? Înscrie-te dând clic aici.

Un răspuns la “Instrumente Google de care nici nu ai auzit”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.