Categorii
Tehnologie

Ce aștept de la tehnologie

Fiică a științei, adesea trădătoare și insidioasă, tehnologia a pus ghearele pe noi și nu dă semne că ne va lăsa în pace în următoarele mii de ani (dacă îi mai prindem).

Să nu fiu înțeles greșit, îmi place tehnologia. Nu îmi imaginez o zi fără calculator, dar totuși văd că pe măsură ce ne ajută mai mult cu atât ne subjugă mai mult. Nevoia noastră de a construi lucruri care să ne facă viața mai comodă ne duce în starea în care ne complicăm în mod paradoxal viața. Oare cum vine asta: fac lucruri să îmi ușureze viața și ajung să mi-o complic mai mult?

Telefoane, calculatoare, smartphone-uri, tablete, gadgeturi de tot felul, pilot automat, camere video, camere foto, web, cloud-computing, roboți, mese multitouch, gps, sateliti artificali, boți de internet, tehnologii de tracking, și miile și miile de soluții hardware și software ne stau la picioare. Sau e invers?

Așa că ce aștept eu de la tehnologie poate fi exprimat în câteva idei scurte.

Omul înaintea obiectului

Mă întreba un domn la care am fost să îi remediez niște probleme la PC de ce dă rateuri calculatorul la scurt timp după expirarea garanției. Economia, a fost răspunsul cel mai scurt și la obiect. Din prima secundă în care a expirat o garanție, la orice obiect, trebuie să te aștepți să se ducă. De tot.

Din ce mai trăiesc „sfinții corporatiști” dacă lucrurile merg mult și bine? Este clar ca motorul economiei este banul. Pune omul înaintea lui. Garanția unui obiect este văzută ca o asigurare a fiabilității. Fiablitatea este îndeplinirea funcției specificate, în parametrii dați, pe o perioada bine determinată. Ei bine, se lucrează la acea perioadă determinată, în sensul menținerii ei la un minim, tocmai pentru a-l obliga pe om să cumpere, să cumpere. Or, tehnologia vine să ne ajute, dar la costuri care nu ar fi trebuit să fie repetate de atâtea ori.

Se fac lucruri pentru a se face. Se inventează varietăți peste varități pentru a te convinge că trebuie să cumperi. Înțeleg ca sunt mai multe firme în competiție, asa e bine, dar de unde și până unde o firmă face zeci de sortimente ale aceluiași produs, cu oarece modificări? Câteva nu sunt suficiente? Think of the little guy, have merci.

Progres

Un lucru știut este că scopul marketingului în ziua de azi este să creeze noi nevoi. Da, ai citit bine. Nu îți ajung nevoiele pe care le ai deja, trebuie pur și simplu să te îneci în altele noi. Poate așa vei cumpăra încă un produs. Și apar generații după generații, deși ar putea liniștit să sară peste două-trei și să ne ofere ceea ce în mod normal vom primi în câțiva ani.

Tehnologia care ne înconjoară face jocul banului tocmai pentru că este neutră în concepție, dar părtinitoare în scop. Ce mă supără este că există tehnologii destul de avansate, dar rămân ascunse sau sunt în mod intenționat înecate din raționamente bănești. Din cauza rechinilor petrolului automobilul electric a putut răsufla abia în ultimii ani, deși tehnologia exista încă de la începutul secolului trecut.

Nu vreau să ajung la adânci bătrâneți ca să îmi beau cafeaua pe Lună, așa că ați face bine să faceți ceva în privința asta, dragilor corporatiști. Bani sunt, unde-i progresul? Se fac într-adevăr adevărate salturi și totuși văd că parcă se lucrează mai mult la cosmetizare decât la revoluții în toată regula.

Accesiblitate

Curios de fel, m-am dus la un magazin să întreb cît este un smartphone. Greșeala mea, pentru că am ieșit mai repede de cum am intrat. Cum de se întâmplă că un asemenea gadget ar costa în mod normal o sută și ceva de dolari și ăștia mi-l dau cu mai bine de 500 la liber? Știu, știu, răspunsul e același. Am rămas să îi jur iubire veșnică actualului J700 pe care îl am – asta până îmi iau alt telefon.

Ca și în cazul ne-neutralității internetului, dacă plătești mai mult ai mai mult, mă gândesc că ar fi trebuit să coboare umpic pragul minim. Tehnologia e menită să ne fie de folos, dar dacă nu ai acces la ea, ce faci? Ce ne facem că lăsăm oameni să moară pentru că nu sunt bani să fie salvați?

Să aducă visurile la realitate

Ei bine, aici pot să zic că s-a descurcat destul de bine. Încă nu ne-a adus vreun leac pentru anumite forme de cancer, SIDA și nici nu a dus prea mulți oameni pe Lună, dar este pe drumul cel bun. Imaginația oamenilor iese la suprafață sub forma unor filme sau concepte. De acolo știința preia ștafeta și judecă natura lucrurilor pe toate părțile până descoperă o metodă prin care aducă în real acele idei. Tehnologia preia apoi munca de a ne aduce acasă tot felul de aparate funcționale.

Prin îndeplinirea visurilor tehnologia a creat o modalitate prin care suntem încurajați să visăm la alte lucruri și mai interesante. Cercul ăsta vicios ne ține în șah, prinși între dorințe și posibilități, și uităm că scopul tehnologiei este acela de a ne face viața mai ușoară, nu de a ne trasforma în sclavi.

Adică

Tehnologia este și trebuie văzută ca un instrument. Atât. Din păcate ne-a invadat toate simțurile și ne-a modificat comportamentul, dar ăsta este prețul plătit într-o societate tehnologică. Să ne bucurăm că nu mai suntem la plug de lemn și să învățăm să o folosim responsabil. Chiar dacă nu este tocmai ce am fi vrut să fie, chiar dacă nu salvează fiecare ființă umană, tehnologia ne duce încetul cu încetul spre viitor.

Iată mai jos o aplicare a tehnolgiei într-un mod foarte constructiv. Este vorba de o proiecție pe o clădire. Au reușit să îmbine bine să creeze o iluzie 3D. Via 3ne.com. Ce aștepți tu de la tehnologie?

_


12 răspunsuri la “Ce aștept de la tehnologie”

AI MARE DREPTATE, INSA DACA PRIVESTI MAI ATENT AI SA OBSERVI CA RECHINII PIETELOR DE FAPT NU FAC ALTCEVA DECAT SA SPECULEZE FOAMEA NOASTRA DE A AVEA UN BUTON IN PLUS DECAT AL VECINULUI CHIAR DACA NICI MACAR NU E FUNCTIONAL…

Si asta ni se trage de la lacomia noastra. In articol am discutat subiectiv, ce-i drept. Avem si noi vina noastra. Eeee, daca capra noastra e mai frumoasa , de ce nu?

exact, trebuie neaparat sa fie mai grasa capra noastra si daca se poate sa o hraneasca altii iar a vecinului sa MOARA. DIN PACATE ASTIA SUNTEM…

Eu sunt viitor inginer in calculatoare, privesc altfel tehnologia.
Tehnologia pentru mine este ca o mana sau un picior in plus, ma folosesc de ea ca sa-mi usurez anumite activitati, dar nu sunt dependent de ea.

La ce ne putem astepta de la tehnologie ?
La orice, tehnologia o facem noi, in functie de nevoi, de probleme noi care se ivesc, dezvoltarea tehnologiei depinde numai de noi.

Ce se intampla daca iti taie cineva acea mana in plus? E o intrebare pe care mi-o pun in fiecare zi. Sunt perfect de acord cu tine de aceea am scris ca trebuie sa o folosim responsabil. Este si trebuie vazuta ca un instrument.

„Ce se intampla daca iti taie cineva acea mana in plus?”
Iti continui viata, in loc sa trimiti un email trimiti o scrisoare, in loc sa-ti faci documentele in office, le faci scrii pe hartie, si tot asa, exemplele pot continua.

Putin offtopic: Daca privim omul din punct de vedere al evolutiei, el este singurul animal care se bazeaza pe tool-uri facute de el, daca ii iei tool-ul il slabesti, dar nu complet, va gasi alt tool mai bun sau mai putin bun.

Si daca nu merg nici scrisorile atunci il pui pe om sa fuga vreo 40 de kilometri sa trimita un mesaj verbal. Ah, good old times. 😀 Ce bine ca le tinem minte prin Jocurile Olimpice. :))

pai daca aveau e-mail p vremea aceea sau indispensabilul telefon mobil in timpul bataliei mai aveam noi in ziua de azi MARATONUL???

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.