După ce am aruncat cu oi digitale pe alocuri am dat curând de un articol foarte interesant pe topentertainmentblog.com unde am găsit concepul de carte, așa cum va fi în viitorul apropiat.
Cărțile clasice, pe format fizic, vor continua să existe și peste sute de ani, dar accentul este pus pe mariajul dintre cărți și lumea digitală.
Întrebarea este: de ce? Răspunsul este groaznic de simplu: pentru că se poate face acest lucru. Varianta lungă a răspunsului spune că lumea digitală are puterea de a oferi mui multe perpective și interactivitate în actul citirii. Adică, pornind de la textul propriu-zis al cărții, se ajunge chiar și până la stabilirea unui alt curs al relatării evenimentelor.
Cei de la ideo.com, o companie orientată pe gândire și design inovative, a creat modelul cărții viitorului în trei concepte principale: Nelson, Coupland și Alice.
Cărțile digitale nu sunt o noutate. Fie că sunt în format .pdf, .lit sau orice alt format, fie că sunt citite de pe un Kindle, acestea sunt parte integrantă a vieții de zi cu zi. Ceea ce aduc nou cei de la Ideo este faptul că aceste cărți digitale vor putea face parte activ din mediul web 2.0, din sfera socială on-line, prin faptul că se vor putea urmări discuții pe diferite capitole sau teme din carte în timp real direct pe suportul de citire, nefiind importantă platforma.
Flexibilitatea mediului digital va fi aplicată cărții viitorului astfel că vei putea urmări statistici ale citirii, vei putea avea acces la librăria firmei unde lucrezi și vei putea răspândi vestea mult mai ușor.
Ceea ce mi s-a părut cel mai interesant a fost conceptul Alice, o experiență interactivă prin care cursul acțiunii este modificat de cititor prin participarea activă la diferite activități, fie că trebuie să descopere indicii în text sau că trebuie să ajungă într-o anumită zonă pentru a debloca următorul capitol.
Dat fiind că tehnologia are pas mare și cadență asemenea putem fi bucuroși cât de curând că vom avea asemenea cărți în case și că nici nu va trebui să ne facem probleme că nu avem curent electric. Tehnologiile moderne permit generarea curentului electric în cele mai interesante moduri, așa că nu vei avea motiv să nu interacționezi cu cărțile tale preferate.
Mai jos vei putea urmări filmul de prezentare. Dă clic pe imagine pentu a accesa filmul pe Vimeo. Ce zici de asemenea cărți? Citești mai mult de pe calculator, iPad, Kindle și alte asemenea sau preferi să folosești cărți clasice?
Film vimeo
The Future of the Book. from IDEO on Vimeo.
4 răspunsuri la “Cărțile viitorului”
[…] This post was mentioned on Twitter by Cheta Manuel, Cheta Manuel. Cheta Manuel said: Cărțile viitorului: http://wp.me/pYWxX-xa […]
[…] Cărțile viitorului Tue Oct 26, 2010 9:38 am După ce am aruncat cu oi digitale pe alocuri am dat curând de un articol foarte interesant pe topentertainmentblog.com unde am găsit concepul de carte, așa cum va fi în viitorul apropiat. Cărțile clasice, pe format fizic, vor continua să existe și peste sute de ani, dar accentul este pus pe mariajul dintre cărți și […] […]
Eu personal nu sunt de-acord cu transformatul cartilor in format digital, desi se pare ca-i un lucru de neoprit. Dupa ce ca si-asa pierdem o gramada de ore la PC … sa ne mai si stricam ochii in ultimul hal, citind tot cu ochii-n monitor. 🙂
Ideea este ca modelele mai noi de cititoare de carti digitale au o lumina mai placuta, ba chiar unii utilizatori zic ca se apropie de conditiile normale. Problema nu este in a te uita la un monitor, ci in a sta atent la anumite puncte de pe monitor pentru prea mult timp. Exista regula> la o ora de privit in monitor, 20 de secunde sa te uiti in alta parte.