Categorii
Tehnologie

Reinventarea roții și a locomoției

Ne lăudăm că avem tot felul de tehnologii în zilele noastre, dar puțini dintre noi știu că aceste invenții au avut începuturi chiar foarte vechi.

Luăm, de exemplu, roata, care a fost inventată de sumerieni (actualul Iraq) și căreia am putea zice că nu mai avem ce să-i adăugăm sau să-i scoatem. Pentru că roata e… roată. Ei bine, în perioada „gloriasă” a anilor 50, 60 și 70 s-au inventat tot felul de roți care mai de care mai interesante.

Am primit de la Presurfer un material interesant despre reinventarea locomoției, de la folosirea roților până la uzul picioarelor mecanice. Voi trece doar unele în acest articol.

Primu model care mi s-a părut interesant este cel creat de William Albee, în 1955, numit Rolligons, roți foarte mari și foarte moi care puteau fi folosite pentru zone noroioase. Compania Catco folosește aproximativ 30 de asemenea vehicule cu Rolligons în Alaska pentru a păstra integritatea mediului. Și da, puteai trece peste oameni cu așa ceva și nu pățeau nimic.

Modelul următor, creat de Elie P. Aghnides, a fost considerat de autorul său a fi cea mai potrivită metodă de propulsie pentru că roțile aveau formă semisferică nepermițând vehiculului să se răstoarne. A fost construit de frima Marmon-Herrington în 1954.

Ce ai zice de modelul de mai jos? Terrastar, creat de către Lockheed Corporation a continuat în 1967 vechiul principiu al roții-stea care ajută foarte mult în zonele mlăștinoase sau cu apă. Ideea era ca acest vehicul să poată trece de bariere. De ce nu vedem și azi așa ceva pe străzi? Fancy a ride?

Rotopedul a fost inventat de Julius Mackerle în 1968, și era format din baloane în formă de tub, fixate în jurul unui cadru circular. Pentru a crea locomoția
un distribuitor de aer umfla baloanele din spate și le desumfla pe cele din față. Astfel, gravitația ajuta la deplasarea vehiculului. Era ideal pentru zonele cu sol moale.

Să nu crezi că lista se termină aici. Vehiculele cu picioare sunt și ele la modă. Plustech, o filială a companiei John Deere, a constuit vehicule cu picioare pentru exploatarea pădurilor. Așa că, data viitoare când vezi păianjeni uriași în padure să știi că este vorba doar de o amărâtă de exploatare forestieră. Admiră îmaginea de mai jos.

Armata ameicană va avea în curând câini mecanici care vor căra echipamentul soldaților pe terenul cât se poate de accidentat. Big Dog, un astfel de dispozitiv creat de către Boston Dynamics, poate merge cu 5 km / h și cu o încărcătură de 50 kg urcând pante de 35 °. Un motor pe bază de benzină îl ține în mișcare motiv pentru care este destul de gălăgios. Hmm, ar putea fi la fel de fidel și iubăreț ca și omologul biologic? Vom trăi și vom vedea.

Cum roțile și picioarele nu sunt de ajuns era logic să se inventeze și șerpi mecanici. Ai citit bine, șerpi mecanici. Robotul șarpe numit OT-4 creat de University of Michigan poate trece de tot felul de obstacole. Locomoția nu este realizată prin alunecare pe sol, cv prin activarea șinelor de pe părțile laterale. Poate fi folosit pentru a accesa tot felul de zone dificile apărute în urma unui dezastru.

Mult mai multe asemenea invenții și descrierile lor poți vedea aici. Încă mai crezi că roata trebuie să fie rotundă?


2 răspunsuri la “Reinventarea roții și a locomoției”

[…] Reinventarea roții și a locomoției Tue Dec 28, 2010 23:45 pm Ne lăudăm că avem tot felul de tehnologii în zilele noastre, dar puțini dintre noi știu că aceste invenții au avut începuturi chiar foarte vechi. Luăm, de exemplu, roata, care a fost inventată de sumerieni (actualul Iraq) și căreia am putea zice că nu mai avem ce să-i adăugăm sau să-i scoatem. Pentru că roata […] […]

Tweets that mention Reinventarea roții și a locomoției « Tehnologie și optimism. Blogul. -- Topsy.comspune:

[…] This post was mentioned on Twitter by Cheta Manuel, Cheta Manuel. Cheta Manuel said: Reinventarea roții și a locomoției: http://wp.me/pYWxX-17l […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.