Categorii
Tehnologie

Cele mai interesante subiecte de tehnologie din 2010

Venind sfârșitul de an m-am hotărât să fac o selecție cu cele mai interesante subiecte de tehnologie discutate pe acest blog. Sunt sigur că tehnologia ne va duce către un viitor, deși imprevizibil, plin de speranțe mari și de realizări ale visurilor de secole.

Blogul acesta a luat în discuție teme interesante cum ar fi roboții, realitatea augmentată, viitorul calculatoarelor și norul informațional. Am căutat să prezint articolele într-un format ușor de înțeles, fiind construite ca un răspuns la întrebarea „cum?”.

Citind aceste articole nu poți să nu te gândești la cât de interesantă este tehnologia din zilele noastre și cât de multe oportunități deschide entuziaștilor. Având de finalizat o facultate în domeniul tehnic, am reușit să văd cu alți ochi importanța tehnologiei și influența ei asupra modului de a fi și de a gândi. Așa că te invit să citești despre cele mai interesante subiecte legate de tehnologie de pe acest blog și, sunt sigur, și din întreaga lume.

Sunt roboții o realitate?

Da, ei sunt o realitate. Deși nu sunt chiar atât de performanți ca frații lor din filmele SF ei sunt totuși cu un pas mai aproape de ideea de robot, așa cum ni-l imaginăm cu toții. Ca să afli ce le trebuie roboților actuali să devină adevărați transformeri, ca în filmul Transformers, te invit să citești trei articole care te vor lămuri pe deplin:

1. Transformers 2- tehnologii din viitor [Partea 1]
2. Transformers 2- tehnologii din viitor [Partea 2]
3. Transformers 2– tehnologii din viitor [Partea 3]

Cloud computing – „norul”

Norul nu este altceva decât ansamblul de servere pe care sunt stocate conturile și datele noastre, a celor care avem conturi pe Google, Facebook, Twitter, Yahoo și alte asemenea servicii. Mutarea datelor de pe calculatorul personal în „nor” a fost visul creatorilor internetului și este realitatea noastră de zi de zi. Ca să afli mai mult despre acest subiect accesează linkul de mai jos.

Norul – și nu e vorba de meteo

Alte realități?

Nu este vorba de realitatea virtuală sau alternativă, ci este vorba de realitatea augmentată, sau „îmbunătățită”. Practic, tot ceea ce se întâmplă este că dispozitivul care îți creează realitatea augmentată suprapune imagini virtuale peste imaginile reale și îți creează o experiență mai bogată, în care informațiile sunt mult mai ușor de accesat. Citește materialele scrise de mine întrând pe linkurile de mai jos.

1. Augmented Reality
2. Viitorul augmentat

Ce este multi-touch?

Ecrane touch-screen a văzut toată lumea. Telefoanele mai moderne au așa ceva și fiecare dintre noi ne-am jucat cu funcționalitatea asta. Sistemul multi-touch îți permite să folosești mai multe degete pentru a simula gesturi pe care calculatorul le poate interpreta. Cum este un asemenea sistem? Citește mai jos.

Multitouch – atinge și nu vei crede

Ce ne pregătește viitorul?

Viitorul este timpul la care privim de cele mai multe ori cu speranță. La fel se întâmplă și în domeniul tehnologiei unde ne așteptăm să vedem lucruri extraordinare care se vor petrece sub ochii noștrii. Oare vom ajunge, în decursul vieții noastre, să vedem turism spațial în care poți merge la restaurant pe Lună? Mai rămâne de văzut. Lectură placută în timp ce te vei informa puțin despre ce ne rezervă viitorul.

1. Computere – vine era luminii
2. Cărțile viitorului
3. Automobilele din 2060
4. Aviația în 2110

Și românii intră în cursa spațială

Este vorba aici de faptul că doi studenți din Brașov au pus la punct o echipă care va construi și lansa primul satelit studențesc românesc. Am avut ocazia de a-i cunoaște pe fondatorii proiectului și nu pot spune decât că și românii vor avea în viitor un cuvânt de spus în cursa spațială. Nano-satelitul urmează a fi lansat în 2014 și se va ocupa de studiul radiației electromagnetice, va fotografia planeta de la înălțime și va studia și câmpul magnetic al Pământului. Citește articolul dând clic pe linkul de ma jos.

Elysium Sat: Proiectul satelitului brașovean

În ton cu știrile din lumea internetului și a calculatoarelor

Dacă vrei să fii în ton cu noutățile din lumea IT&C atunci trebuie să citești articolul despre podcasturi, emisiuni care sunt înregistrate sub formă de fișiere audio/video și pe care le poți descărca în calculator. Vei învăța despre internet, tehnologii noi legate de mediul online și păreri pertinente legate de tehnologia calculatoarelor în ansamblu. Ca să afli mai multe despre podcasturi linkul de mai jos îți stă la dispoziție.

Podcasturi pentru pasionatii de tehnologie si internet

Sper că ți-a fost de folos selecția și că vei reveni să vezi și celelalte selecții pe care le voi face pe diverse teme. Fiind Sărbători își doresc un Crăciun fericit și o lectură cât mai plăcută.


Un răspuns la “Cele mai interesante subiecte de tehnologie din 2010”

Cele mai interesante subiecte de tehnologie din 2010 - Ziarul toateBlogurile.rospune:

[…] Cele mai interesante subiecte de tehnologie din 2010 Fri Dec 24, 2010 17:41 pm Venind sfârșitul de an m-am hotărât să fac o selecție cu cele mai interesante subiecte de tehnologie discutate pe acest blog. Sunt sigur că tehnologia ne va duce către un viitor, deși imprevizibil, plin de speranțe mari și de realizări ale visurilor de secole. Blogul acesta a luat în discuție teme interesante cum ar fi […] […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.