Am zis mereu că, fără tehnologia din ziua de azi, m-aș simți ca în evul mediu. Dacă nu mă crezi mergi la țară și stai acolo fără telefon mobil sau calculator.
I’m a sucker for tech, cum se zice prin lumea largă. Nu degeaba am PC cu proc quad-core și placă video de 1GB (clasa Radeon 5000) care bate la poligoane cu directeX de nu s-au văzut. În selecția de azi vei vedea cât de departe a ajuns tehnologia în materie de protecție, telefoane și energie solară.
Deflexion – armura flexibilă
Protecția fizică personală este mai ales grija celor cu motor, celor care joacă rugby, a biciliștilor și a celor care consumă prea mult alcool și trebuie să coboare patru etaje să mai cumpere ceva de băut. Pentru toți acești oameni s-a inventat Deflexion, un material care este moale la atingere, dar care se întărește la impact.
Să nu te mai prind că zici că Batman e doar subiect de film. Putând fi folosit și pentru protecția gadgeturilor tale, Deflexion face parte din sistemele active de protectie și are la bază compuși ai siliciului.
Mai jos poți vedea un film de prezentare. Atunci când materialul este lovit cu fortă energia se disipează către celulele învecinate. Este lesne de înțeles că tot vei simți ceva, dar nu vei suferi chiar așa de mult. Dow Corning, creatorul materialului, nu a afișat încă un preț pentru un asemenea costum. Care vrei așa costum? Via [neatorama].
http://www.youtube.com/watch?v=EsIPLU-47zw
Solar Rolls – panouri solare flexibile
Panourile solare sunt, de obicei, construite pe suporți rigizi, dar băieții de la Bunton s-au gândit să dea peste cap obiceiurile și să creeze Solar Rolls.
Aceste panouri flexibile sunt numai bune de pus în rucsac și le poți folosi pentru încărcarea telefonului. Denumitea tehnică a unei asemenea minunății a tehnicii, folosită și la sateliți, este panou foto-voltaic. Cu alte cuvinte materialele din aceste celule recționează la contactul cu lumina și, minune mare, apar niște electroni care umblă de bezmetici de colo-colo, gata de a fi acaparați de telefonul tău cel hrăpăreț.
Mulțumesc Walyou pentru acest exemplar și te invit să te minunezi cu următorul concept de telefon.
Nokia Morph – conceptul de telefon cu structura la scară nano
Dacă este vreun concept care să demonstreze cel mai bine posibilitățile structurilor nanoscopice (de 1000 x mai mici decât micro) atunci Morph, de la Nokia, este cap de listă. Dacă folosești dispozitive construite la o asemenea scară posibilitățile sunt nenumărate.
Morph poate capta lumina prin celule foto-voltaice de dimeniuni foarte mici, este transparent și nu se murdărește. Ca să ții un material curat ai nevoie de o structură poroasă foarte fină iar nanotehnologia oferă posibilitatea aceasta. Iată niște imagini:
Acest tip de telefon se poate mula după mâna utilizatorului, se întinde sau strânge și, lucru interesant, poate fi folosit pentru detectarea substanțelor chimice nocive din aer. Mass Effect în toată regula. Bineînțeles că așa ceva va mai dura până să vedem în casele oamenilor, dar primii pași s-au făcut deja de anul trecut.
Telefoanele ar putea fi un început pentru că asemenea materiale sau metamateriale, pornind de la nanofibre de carbon și ajungând la materialele cu memorie, pot fi folosite la scară largă. Sper că evenimentele generale vor duce acolo și că, ceea ce am văzut noi în filmele SF, să devină real.
Dacă vrei să vezi câte ceva aproape de domeniul SF trebuie să urmărești reportajele care au loc în legătură cu CES- Consumer Electronics Show, cea mai mare prezentare de concepte și proiecte tehnologice inovative din lume. În continuare poți vedea un film care îți prezintă în detaliu cum arată Morph.
Din cele trei mi-a plăcut foarte mult ideea telefonului și a nanotehnologiei. Care ți se pare cel mai interesant concept?
9 răspunsuri la “3 concepte care aduc viitorul în brațele noastre”
Off, cand ai zis ce configuratie ai la PC, m-am speriat, e destul de tare. Desi al meu PC e de 4 ani si e facut (configurat) de mine. La vremea respectiva am cumparat tot ce era mai tare ca sa-l fac, acuma este unul mediu.
Nici nu pot sa-mi inchipui ce va fi peste 2-3 generatii.
4 ani e mult in lumea calculatoarelor. as vrea sa imi iau placa de baza cu usb3, ddr3, ect si sa arunc si 8GB de ram. dar nu imi permit. in rest, asta al meu e inca destul de bun 😀
Pfff, să vezi unde ajungem peste vreo 15-20 de ani cu tehnologia… 🙂 Nici nu vreau să mă gândesc. 😛
Eu vreau, eu vreau. Mai stii ca abia astept ca turismul spatial sa devina obisnuit? Ca sa se bucure tot omul de tehnologiile astea toate va trece cel putin 10 ani.
Wow… E tare conceptul nokia morph!
Imi place Nokia morph. Primii pasi oricum sunt facuti in nanotehnologie, dar mai e mult pana sa se atinga amploarea „morph”.
Pai, acolo e viitorul. In 3-4 decade zic ca vom avea o parte buna din aceste jucarii in mainile noastre. O sa fiu mos la ora aia, dar macar e in timpul vietii mele.
Pentru motociclisti (si nu numai)
ar trebui puse cat mai bine in practica tehnologiile SOLAR ROLLS, DEFLEXION
si altele de acest nivel
pentru realizarea unor costume usoare si elegante cu protectie si functie „multirol”.
Daca le fac suficient de elegante si usoare am putea sa le incorporam in hainele de zi cu zi. Atunci ar fi chiar fain, dar stii ca asemenea tehnologii au drum lung pana la acceptarea in randul maselor.