Categorii
Tehnologie

Revoluții: în lume și în tehnologie

Deși acesta este un blog de tehnologie, optimism, informații și divertisment, nu înseamnă că nu sunt la curent cu evenimentele majore care se petrec în jurul meu.

Vineri seara (28.ian) a vuit Twitterul de știri legate de manifestațiile din Egipt, dar la știrile de la TV nu s-a văzut nimic despre ceea ce ar putea fi o adevărată revoluție în zona Africii de Nord și, poate, a Orientului mijlociu, de vreme ce manifestații începuseră să apară și în Siria. Totuși, despre asta au scris Ruxa, Realitatea și Adevărul. Au apărut pe internet chiar și materiale despre cum să fii îmbrăcat dacă nimerești în asemenea zone sau cum să eviți blocajul de pe FaceBook sau Twiter, dacă vreun guvern face pasul acesta.

Mai multe detalii le afli urmărind linkurile de mai sus. Am menționat Twitter pentru că este un succes al tehnicii moderne, fiind chiar și un sistem de știri în timp real. O parte din informațiile și linkurile care le pun aici le găsesc în fluxul de știri (timeline). Important este să știu cui îi dau follow pentru a primi linkurile relevante.

În altă ordine de idei, revoluție este în Egipt, dar revoluție este și la mine pe blog. Voi prezeneta aici, pe scurt, câteva invenții interesante. De unde tot atâtea invenții? Ei bine, cum este întotdeauna loc de mai bine, avem șansa de a găsi în întreaga lume oameni care vor să umple un gol dintr-un anumit domeniu. Iar goluri… sunt destule.

Skizee – șenila personală cu motor

Skizee este un aparat care are o șenilă, un motor care pune în mișcare șenila și un singur rol: să te împingă cu viteze foarte mari și prin tot felul de terenuri. Invenția aceasta a fost făcută inițial pentru patrulele montane, dar se pare că s-au gândit și la resul populației, care nu putea sta deoparte tot poftind la o așa jucărie.

Creat ce către Tim Park și Jim Maidment, de la Inventive Minds Manufacturing Inc. (Kimberley, B.C., Canada) acest aparat are nu mai puțin de 10,5 CP. Urmărește filmul de mai jos și pregătește-ți banii din timp pentru că durează 6-8 săptămâni până îți livrează jucăria asta. Via [Neatorama].

Masă din piese care levitează

Aceasta este destul de veche, dar încă nu am văzut prea multe în casele românilor, așa că pot scrie și eu despre ea. Titlul este puțin exagerat. Piesele care levitează sunt, de fapt, formate din magneți care se resping. Fiecare piesă a mesei este legată prin cabluri de piesele vecine și își păstrează poziția datorită forței de respingere a magneților.

Curios lucru cum de nu am mai văzut așa ceva până acum. Numită Float Table (masa plutitoare) masa a fost creată de către compania Rock Paper Robot. O asemena masă, sau variații mai interesante, ar trebui să am și eu pe acasă. Cel mai interesant este că, dacă pui obiecte mai grele pe ea, se deformează și apoi revine în poziția normală. Foarte interesantă aplicație a magneților. Clic pe imaginea de mai jos să vezi filmul. Via [Neatorama].

Parașuta pentru avioane

Cum toții am auzit de parașute și parapante. Fie că termenul de parașută este utilizat la propriu sau la figurat te invit să mai citești încă o dată titlul. Da, este vorba de o parașută, adevărată, creată tocmai pentru avion. Cu alte cuvinte, dacă ai probleme cu avionul și urmează să itnri în picaj necontrolat, atunci poți folosi parașuta pentru a ajunge în siguranță cu tot cu avion la sol.

Știrea a fost adusă în atenția lumii pentru prima dată de către AirSpaceMag, de unde BoingBoing mi-a trimis-o în mail. Mă pot considera un norocos de vreme ce îmi aterizează în mail tot felul de știri interesante. Bineînțeles că pentru a ajunge la știrile cele mai interesante trebuie să parcurg zeci de mailuri zilnic, dar asta e altă poveste.

Deși ideea există de aproape 80 de ani, abia de curând compania Ballistic Recovery Systems, prin Boris Popov, a reușit să implementeze acest sistem într-un avion ușor de la Cirrus Aircraft. Este foarte interesant să zbori, dar cât de interesant trebuie să fie să te balansezi în voie după ce parașuta a fost pusă în funcțiune? Nu știu, te aștept pe tine să îmi zici. Enjoy!

2 răspunsuri la “Revoluții: în lume și în tehnologie”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.