Dacă vrei să înveți multe lucruri noi despre internet sau să îți îmbunătățești cultura generală, atunci Open Culture este locul ideal unde poți face asta. Este un site pe care îl recomand cu căldură.
Găsești acolo cărți digitale gratuite despre tot felul de domenii și, dacă nu ai chef să citești, poți asculta cărți audio (audio books). Da, evoluăm și la fel fac și canalele de transmitere a culturii generale.
Îmi place foarte mult că am linkuri către podcasturi, cărți audio, către cursuri gratuite (video sau scrise), îți oferă topuri ale site-urilor culturale, ce canale de YouTube merită vizionate, cursuri de învățat limbi străine și multe articole pentru mai bine de 40 de categorii. Adică, de toate pentru toți.
Pe acest site am dat de curând de o carte foarte interesantă (și mare) numită The Future of the Internet–And How to Stop It, a lui Jonathan Zittrain, profesor de drept la Harvard Law School și la alte universități. El este specializat în studierea luptelor ce au loc în lumea conținutului și proprietății digitale, a criptografiei, a intimității electronice, rolul intermediarilor în arhitectura internetului și folosirea fără restricții a tehnologiei în procesul educativ.
De ce am scris atâtea lucruri de care se ocupă el? Pentru că această carte, care are peste 300 de pagini, tratează problemele pe care le studiază el și trage un semnal de alarmă. După cum zice și el, internetul este un loc frumos și foarte util, dacă suntem atenți la ce facem și cum îl folosim. Nu este totul însă numai roz.
Direcția în care se îndreaptă internetul în zilele noastre nu este tocmai cea mai bună. Este vorba aici despre faptul că începe să fie abandonat modelul deschis al internetului și ne cufundăm tot mai mult în aria sistemelor închise (ex. Facebook), în care azi o aplicație poate fi cea mai celebră și de mâine poate fi ștearsă de pe fața internetului. Tendința generală este de cedare în fața giganților motiv pentru care Jonathan Zittrain pledează pentru un internet deschis în care controlul asupra lui, ca întreg, este minimalizat cât mai mult.
Deși a fost scrisă în 2008, cartea este de actualitate și cred că ne va deschide cât mai mult ochii. Am început să o citesc și nu îmi pare rău. O recomand. Trebuie să învățăm să folosim internetul cât mai responsabil și să nu fim dependenți numai de o singură platformă. În felul acesta ne vom putea defășura mai bine prin lumea digitală. Clic pe imagine să descarci cartea. Via [Open Culture].
În caz că nu merge linkul de mai sus poți descărca această carte de aici.
7 răspunsuri la “Ebook nou – The Future of the Internet — And How to Stop It”
Mersi de recomandare! Chiar mi-am facut o placere si pasiune din a citi ebookuri iar aceasta sigur va fi printre urmatoarele!
Am facut un calcul relativ si, din toate cartile pdf de care poti da pe internet, s-ar parea ca ar trebui sa traiesti cateva sute de ani sa le citesti pe cele mai multe :)) Spor!
Va trebui sa dedici ceva timp cittirii cartii astea pentru ac este maricica. Totusi, e usor de inteles ce zice acolo 😀
Multam’. O voi citi.
Inainte de toate, internetul ramane principala forma de comunicare si oamenii se aduna acolo unde este cel mai mare grup format din alti semeni. Este o trasatura mostenita din trecut, recunoscuta de catre psihologi. Aceasta „migrare” dupa retelele de socializare aflate pe val este normala, cum de altfel este normala si afinitatea catre aceste retele.
Si normal este sa nu ne bazam numai pe o anumita retea 😀
S-a notat! 😀
Da’… cum aș putea face rost de niște timp pentru atâtea cărți?… Că ăsta-mi lipesește cu desăvârșire! :-S
Ș-acum ‘napoi la lecturat… 🙂
Selectezi doar ce iti trebuie si iti este de imediat ajutor. Am vreo 6 carti care tot asteapta dupa mine. Le iau cu binisorul 😛
Selectez, selectez și tot selectez… Problema e că deși selectez tot am „restanțe”. 😀
Sper să vină ziua când o să le lichidez! 🙂