Categorii
Online

Lupta împotriva virușilor și lupta pentru internet

Am stat mai bine de o oră și ceva să îmi fac contul la TED și să mă joc cu setările de acolo. Cât de curând voi scrie un articol dedicat TED, unul dintre cele mai interesante site-uri unde poți afla informații interesante din tot felul de domenii sub forma unor prezentări video.

Am urmărit cu interes două discuții: una despre virușii de calculator cu o scurtă istorie a lor și una despre dominația asupra cyberspațiului.

În prima discuție video Mikko Hypponen, liderul cercetărilor la F-Secure Corporation din Finlanda, întreabă: care este următorul virus devastator și va putea oare lumea să îi facă față?

El ne poartă printr-o scurtă istorie legată de viruși, de la primul virus, Brain.A, inventat de doi pakistanezi, până la Stuxnet. Mi-a plăcut că a prezentat câteva exemple de viruși în acțiune și modul în care se poate afla semnătura celui care i-a creat.

Concluzia generală a discursului este că e aproape imposibil să dai de cei ce fac asta și că am avea nevoie de o forță globală care să prindă din timp infractorii cibernetici. Mie îmi sună a control excesiv și aș fi de acord să se angajeze câteva companii private care să afle identitatea reală a infractorilor ca apoi să intre în acțiune autoritățile.

Urmărește un film interesant despre virușii de calculator și mica lor istorie:

În următorul film aflăm câteva detalii interesante despre luptele de dominație care se dau în lumea cyberspațiului. Mai precis, este vorba de controlul pe care guvernele autoritare și giganții internetului îl au asupra mediului online. De curând am zis că mă bucură apariția Google+ nu pentru că este ceva nou, ci pentru că oferă o alternativă și nu mai depindem doar de o anumită platformă.

Rebecca MacKinnon, prezentatoarea următorului discurs, este Senior Fellow la New America Foundation și activist media. Ea discută despre lupta dintre libertate și control asupra internetului. După cum știu unii dintre noi, internetul a fost creat pentru a fi o punte de comunicare liberă pe tot Globul și orice fel de limitări, gen Marele Zid de Foc (firewall) al Chinei, este împotriva eticii online-ului.

Întregul discurs se centrează asupra întrebării: cum proiectăm următoarea fază de dezvoltare a internetului în așa fel încât să avem în centrul său responsabilitatea și libertatea și nu controlul? Ne putem bucura că încă la noi este liber internetul, cu toate că apar aberații în genul celei de care s-a pomenit ieri pe Refresh.ro.

Rebecca MacKinnon ne invită să luăm înapoi internetul:

Cum vezi internetul? Eu îl văd ca un punct central al ceea ce fac: comunicare, învățat, muncă și joacă! Cu cât învăț mai multe despre el, cu atât voi fi în stare să apăr valorile de bază ale acestuia!

Nu uita, până pe 25 iulie 2011 am un mic concurs pe blog în care poți câștiga reducere de 75% la hosting. Vezi aici despre ce e vorba.

6 răspunsuri la “Lupta împotriva virușilor și lupta pentru internet”

M-am uitat la amândouă și mi-au placut. Sunt mutle lucruri de invatat de la TED, dar urmaresc numai anumite filme!

Tocmai am avut o discutie cu Mykko Hypponen pe portalul TEd si era tare suparat ca am zis chestia cu virusii si companiile. Treaba e ca, din raspunsurile ce le-am primit, se pare ca e rpea greu pentru companii sa aiba departamente duble, plus ca sunt prea multe tipuri de virusi ca sa putem spune ca firmele ii creeaza.

subiectul virusilor/antivirusilor nu ma prea pasioneaza, eu fiind pe Linux (recomand)
INSA, ca si o recomandare – am inteles ca Avira e gratis si cat de cat bunicel.
De asemenea nu ar fi rau daca ai sta si dupa un router (cazul de fata)
Cel mai important e sa nu dai click pe reclame aiurea (asa se viruseaza majoritatea pc-urilor) SI sa nu accesezi keygen-uri de la diverse programe daca nu ai incredere in sursa.

INTERNETUL pentru mine reprezinta COMUNICARE, SOCIALIZARE, MONETIZARE, DISTRACTIE, AMUZAMENT, EDUCATIE etc.

Multumesc de sfaturi. Sper ca si altii le citesc si le aplica. Eu folosesc AVG. E gratuit si isi face treaba. Plus ca am si eu grija pe unde umblu 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.