Categorii
Știință

Știința pentru toți – explicații simple pentru teorii complicate

Am avut o dată curiozitatea să văd și eu cum arată formula superstringurilor (teorie conform căreia la baza Universului se află „particule” subatomice numite superstringuri, elemenete din a căror vibrație rezultă particulele cunoscute) și mi-am dat seama că partea teoretică a științei nu este pentru cei slabi de inimă (și la matematică). Formula avea mai bine de câteva pagini.

Singurul loc unde mai dai de asemena lucruri ciudate cred că este vreun contract scris de către avocați. Mă gândesc că și unii, și alții of ac intenționat așa. În orice caz, ca fan al tehnologiei mă interesează să știu cum funcționează lucrurile chiar dacă este vorba să mă mulțumesc și cu niște animații, cum este cea de mai jos. Cel mai improtant este să știm ce și de ce funcționează așa cum funcționează.

În filmul de mai jos vei afla câte ceva despre mecanica cuantică (datorită ei avem TV, smartphone și PC), mutațiile genetice (anumite soiuri de porumb sau animale) și superconductorii. Tu ce ai face dacă ai avea toți banii din lume? Eu sigur mi-aș face un complex de laboratoare plin cu tot felul de inventatori. Dar astea sunt visuri.

Filmul a fost realizat de Jacob Slack și face parte din seria Science Made Simple, emisiune care este redată pe canalul de televiziune TVNZ 7, din Noua Zeelandă. Emisiunea poate fi găsită aici. Via [Kuriositas].

Science Made Simple from Jacob Slack on Vimeo.

Nu uita, până pe 25 iulie 2011 am un mic concurs pe blog în care poți câștiga reducere de 75% la hosting. Vezi aici despre ce e vorba.

2 răspunsuri la “Știința pentru toți – explicații simple pentru teorii complicate”

Nu știu ce aș face dacă aș avea mulți bani și crede-mă că nici tu. De multe ori ne-am gândit la asta dar când ești în acea situație îți schimbi total viziunea asupra lumii și asupra planurilor. Oricum fizica cuantică e interesantă și absolut genială.

Da, macar fizica sa fie aceeasi intotdeauna :)) Stiu ce as face cu bani multi. acum mai ramane sa ii am. Oricat de multi bani ai tot e ceva de facut cu ei. As investi totusi o paret in autoeducarea mea 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.