Categorii
Tehnologie

Sărbătorim: calculatorul modern are 30 de ani

Băieții de la Wired salută cei 30 de eră a computerelor moderne. La fel și eu. În 1981 computerul IBM 5150 a avut un impact așa de mare asupra maselor încât a determinat o schimbare radicală în mentalitatea multora. Deși costa o avere pe la vremea respectivă, modelul acesta reprezintă începutul epocii moderne a calculatoarelor cu toate că mai existau și alte modele de computere pe atunci.

Oricât de bună este o invenție, dacă nu este apreciată de mase, atunci va ajunge doar o nouă filă în istoria invențiilor. Scriu despre acest eveniment pentru că pe mine calculatorul m-a ajutat foarte mult. Am avut oczia să mă joc inclusiv pe sisteme care aveau Windows 3.1 pe ele. Ba chiar am făcut un progrămel în QBasic care imita destul de bine fulgerele. Am trecut apoi liniștit la Windows 95, 98, XP, Vista (of) și Windows 7.

Am să trec mai jos doar câteva puncte importante din frumoasa istorie a acestei bijuterii a tehnicii moderne. Da, sunt gamer și un joc bun pe calculator face mai mult decât un week-end în aer liber. Așadar:

  • 12 august 1981 – IBM 5150 a apărut pentru prima dată pe piață și avea un procesor 8088 de numai 4,77MHz cu 65KB de RAM (lol);
  • 24 ianuarie 1984 – computerul Macintosh avea deja un maus și interfață grafică (cele de dinainte nu aveau așa ceva);
  • 1986 – IBM PC Concvertible era primul laptop de la IBM, cântărea numai 5,5 kilograme și avea display monocrom. Au fost frumoase la vremea lor monitoarele acelea 😀
  • 1987 – IBM avea deja un computer cu ecran color;
  • 1990 – compania NeXT, a lui Steve Jobs, a scos pe piață NeXT Computer, calculatorul de pe care Tim berners Lee a scris prima pagină a internetului (engl. web);
  • 22 martie 1993 – Intel prezintă procesorul Pentium;
  • 1995 – Win 95 schimbă regulile de joc în lumea sistemelor de operare și devine cel mai popular preț de câțiva ani (cum a fost XP în noul Mileniu);
  • 2003 – procesoarele pe 64 de biți își fac simțită prezența;
  • 2011 – anul tabletelor. După apariția iPad în 2010 ccomputerele și laptopurile nu au mai fost preferatele oamenilor. Mark Dean, directorul tehnic al IBM pe Orientul Mijlociu și Africa, a spus că calculatoarele se îndreaptă către sfârșitul lor, în sensul că locul lor va fi luat de alte dispozitive.

Pe tine cum te-a ajutat calculatorul? Pot spune că nu știu cum ar fi fost lumea fără computere și că abia aștept să văd ce aduce viitorul. La mulți ani Mr. Computer. Citește mai multe detalii despre istoria calculatoarelor pe Wired.

Sursa imagine.

5 răspunsuri la “Sărbătorim: calculatorul modern are 30 de ani”

Si eu sunt in cazul asta. Cine mai are job la cald, 8 ore pe zi si la calculator ? 😛

1. In domeniul meu, pot sa fac o harta pe calculator mult mai repede decat daca as face-o de mana (ca pe timpurile lui Pazvante), pot sa fac o harta estetica, frumoasa si utilizabila – lucru pe care nu poti sa-l faci prin metode traditionale daca nu ai talent artisitic. In domeniul Geografiei, pot sa continuu pana maine….(sau sa „continui” ca acum avem doua limbi romane cu DOOM-urile astea)
2. M-am jucat ca tot omul pana acum ceva ani… cand chiar nu aveam ce face altceva
3. Si in ultima vreme cu internetul asta, mai citesti una, mai asculti una, te mai informezi una, mai bloguiesti una alta, mai cunosti pe una (mai bine nu)

De ce sa nu cunosti una? Participi la lectii private de topografie. Si tu stii cel mai bine ce e aia topografie:))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.