Categorii
Tehnologie

Tools of the week #6 – aplicații mobile, securitatea digitală și phone tracking

Bine ne-am reîntâlnit. S-au strâns din nou multe linkuri care mi s-au părut utile, dar a trebuit să tai multe dintre ele ca să rămână cele mai relevante.

Azi afli cât de ușor este să îți faci propriile aplicații mobile, care ar fi pașii de făcut pentru a avea parte de siguranța datelor tale digitale și vei vedea ce bine este să ai o aplicație GPS instalată în caz că ți se fură telefonul.

AppMakr și Appcelerator – aplicația ta la câteva clicuri distanță

Odată cu nebunia mobilelor oamenii au început să spună că desktopurile vor dispărea. Nimic mai fals. Cum nu au dispărut ziarele odată cu apariția radioului sau a televiziunii, la fel platformele desktop vor exista la un loc cu cele mobile. Dar mobilele prind tot mai mult la public și, ce funcționează pe desktop, vrem să apară și pe mobil. Foarte bine.

Ca să faci o aplicație nativă, pentru dispozitive iOS de exemplu, trebuie să plătești un developer. Un răspuns ar fi Elance.com, unde am și eu un cont, dar nu prea merită să arunci banii pe geam decât atunci când chiar vrei ceva special.

Intră în joc AppMakr. Pe website poți face foarte repede o aplicație mobilă pentru website-ul tău. Trebuie să îți faci cont la ei, să confirmi și apoi să introduci numele website-ului. Ca să testezi și să publici aplicația va trebui să îți faci un cont de dezvoltator Apple. Aici ai o serie de filme de prezentare care te pot ajuta în drumul către lumea developerilor Apple.

Te costă 99 de dolari acel cont Apple și, după ce îl ai, vei putea încărca un fișier de verificare în AppMakr și așa vei avea acces la testarea și publicarea aplicației în AppStore (da, AppStore de la Apple – durează până la patru săptămâni să îți accepte aplicația).

Și mai e Appcelerator, care are platforma de creare de aplicații numită Appcelerator Titanium Development Platform. Cu ea poți crea aplicații web și desktop. Treaba se face destul de simplu descărcând programul Titanium și, în varianta gratuită, vei construi aplicația, dar cu caracteristici oarecum limitate.

Ca să începi aventura de dezvoltator de aplicații trebuie să te înscrii la ei, să descarci programul și să urmezi sfaturile din Developer Center. Iată mai jos ce poate face frumusețea asta de program. Și e gratuit. Variantele plătite sunt mult mai atractive.

Welcome to Appcelerator from Appcelerator Video Channel on Vimeo.

În caz că ai iPAD te invit să vezi ghidul complet al creării unei aplicații pentru blogul/website-ul tău. M-am pierdut pe la jumătatea prezentării. 😀 Stai să îmi iau și eu un iPAD.

Securitatea în lumea digitală – sfaturi de la Lifehacker

Cei de la Lifehacker sunt cu adevărat hotărâți să ne învețe cum să ne optimizăm viața și oferă adesea sfaturi valabile eptnru epoca în care trăim. În articolul numit Top 10 Secret Agent Security Tips and Tricks suntem învățați 10 lucruri interesante din care voi pomeni următoarele:

  • fă cumpărături online cu numerele unor carduri virtuale – nu știu dacă avem la noi așa ceva, dar este vorba aici de carduri virtuale (numere) acre se pot folosi doar o singură dată, pentru a evita taxarea de mai multe ori
  • criptează-ți datele – folosește programe ca Cryptophane sau TrueCrypt
  • folosește Tor dacă vrei să navighezi pe net în mod anonim – Tor este un program care ferește de analiza traficului, adică te ascunde de ochii celor care ne pot urmări pe net. Și sunt destui. Citește mai multe despre Tor aici.
  • folosește steganografia – adică învață să ascunzi diferite fișiere într-un fișier imagine, de exemplu.

Citește și celelalte sfaturi pe care ni le oferă Lifehacker. Așa-i că universul datelor digitale și se pare mult mai complicat acum?

Unelte pentru găsirea telefonului furat

Săptămâna trecută am scris despre Prey, un program pe care îl instalezi în laptop care îți poate trimite rapoarte prin internet din care îți poți da seama unde și cine este hoțul. Băieții de la Scientia.ro au un articol cu cinci astfel de programe. Merită citit.

Ca să afli ușor unde îți este smartphone-ul furat nu trebuie decât să fii preventiv și să instalezi o aplicație în genul MyTracks, care înregistrează datele GPS și viteza cu care te deplasezi. A fost creată specific pentru verificarea performanței tale în timpul orelor de sport, dar asta nu înseamnă că nu o poți folosi pentru detecție. Totuși, e numai pentru dispozitive Android.

O altă aplicație, care merge pe IPhone, Android, BlackBerry și Motorola iDEN, este InstaMapper, care este mai complexă, îți oferă un cont online de unde poți vedea rute, direcții, viteze și coordonate GPS. Gratuit.

Poți chiar să faci embed pe site-ul tău a hărților generate în contul tău online. Asta este o treabă chiar foarte utilă mai ales că îți arată și traseele. Informațiile sunt înregistrate pe câte 30 de zile. Timp suficient să vezi pe unde este hoțul. Cum am mai zis, James Bond trebuie să vină cu ceva total diferit dacă vrea să mai fie spion 😀

Gata pe azi. Sper că îți sunt utile sfaturile de aici și te mai invit săptămâna viitoare la o altă selecție de instrumente utile. Trebuie să îi mulțumesc lui Leo Laporte pentru că multe dintre acestea le aflu de la emisiunile This Week in Google sau The Tech Guy.

Urmărește tagul Tool of the week pentru a fi la curent cu cele mai noi tool-uri de care aflu pe internet. Voi publica la finalul fiecărei săptămâni un articol pe această temă.

Un răspuns la “Tools of the week #6 – aplicații mobile, securitatea digitală și phone tracking”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.