Categorii
Tehnologie

Bill Hamack ne explică cum funcționează un bec [video]

În așteptarea unei binecuvântări de la Providență ca săn am și eu într-un final internetul înapoi scriu doar câte un articol pe zi, dar am găsit puțin timp să scriu câteva cuvinte despre Oktoberfest pentru Blogdebere.ro, a lui Chinezu. În rest, te invit să te bucuri de un nou material educativ.

Bill Hamack ne arată din nou cât de fașcinantă este tehnologia din jurul nostru explicându-ne cum funcționează banalul bec. Așa cum am zis de multe ori, lucrurile simple din jurul nostru sunt puțin mai mult decât ni se par nouă a fi.

Becurile, acum parte a istoriei iluminatului casnic, au filamentul din Tungsten format dintr-o dublă spiră. Unii oameni cred că becul are vid înăuntru. Nu. Interiorul becului are Argon, un gaz inert, care permite filamentului să se încălzească fără a-l strica.

Lumina este generată prin trecerea curentului electric prin filament. Cea mai mare parte din energia generată este, de fapt, căldura care nu este tocmai utilă. Azi avem la îndemână becuri cu tub de neon ( de la Neon, gazul) și ledurile care devin din ce în ce mai accesibile și sunt mult mai bune.

De ce sunt ledurile mai bune? Pentru că au durata de funcționare de 25 000 până la 100 000 de ore față de 8000 de ore a becurilor cu filament. Plus că lumina generată este mai puternică și mai aproape de spectrul natural, cu care suntem obișnuiți când dăm nas în nas cu Soarele.

Gata, copii. Fiți gata de luat notițe. Via [HowToGeek].

4 răspunsuri la “Bill Hamack ne explică cum funcționează un bec [video]”

si in primul rind sunt mai bune pentru ca in loc sa transforme cca 5% din energie in lumina, transforma cam taman pe dos … 95%

Astept ziua in care o sa fie suficient de ieftine sa imi pot umple un perete cu leduri :))

hehehe… daca aveam eu net prin liceu si stiam de video-ul asta, ce smecher m-as fi dat la orele de fizica:D oricum, nici acu nu-i prea tarziu sa mai aflu chestii noi, sunt inca tanar.. desi crek mai util ar fi un video despre cum functioneaza becurile economice, ca alea-s la moda acu:D

Las ca mai face Bill Hamack ceva filme din cand in cand si le pun aici 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.