Nitinol este numele pentru aliajul Nichel-Titaniu, aliaj care are două proprietăți interesante: memoria formelor și superleasticitatea. Cu alte cuvinte, dacă ai o sârmă din Nitinol, o încălzești și îi dai o formă ea va reveni la forma aceea de fiecare dată când te joci cu ea și apoi o încălzești.
Aici se vede pus în aplicare un lucru evident în fizică: memoria materiei. Nu este vorba de memorie în sensul strict, ci mai degrabă de faptul că forțele ce guvernează Universul mențin materia în forma în care este. Cum altfel îți explici că atomii de Hidrogen din apă sunt poziționați la 120 de grade unul de altul? Dacă ar avea altă poziție apa nu ar mai fi aceeași substanță.
Gata, am făcut destulă teorie. Iată și filmul făcut de Brusspup, un om pasionat de tehnologie și de lucrurile ciudate din jurul nsotru. Enjoy!
10 răspunsuri la “Nitinol sau magia în tehnologie [video]”
Super ..am urmarit si iluziile…fara cuvinte 🙂
M-am inscris la el de prima data cand am vazut ce are 😀
Foarte interesantă chestia. Îți dai seama cum va arăta viitorul cu astfel de materiale? Apropo nu știu ce ai făcut cu blogul dar vreau să te anunț că nu arată bine. Fontul mare cu alb ar merge dacă ar fi fost mai puțin încărcat. un pic de culoare și se schimbă chestia.
Sunt in santier inca, mersi de sugestie 😀
Interesanta treaba 🙂 cele cu sarma aruncata in apa clocotinda par desprinse de realitate…
Pacat ca nu merge si cu materialele obisnuite 🙁
Am văzut de curând un reportaj despre ceva (spre rușinea mea n-am reținut ce era) care se pare ca a depășit viteza luminii.
Se pregătesc revoluții majore în fizica.
http://www.1235.ro/S-a-depasit-viteza-luminii-21622.html
Revin documentat. Sper ca nu e o problema ca am atașat linck-ul.
Daca ati cunoaste putin in domeniu nu vati mai mira asa de proprietatile unui material si anume nichel titn eu sunt in domeniu adica am apsolvit facultatea de stiinta si ingineria materialelor. Si pe deasupra tema mea de licenta a fost comportare aliajului nitinol la compresiune.
Bogdan, nu trebuie sa te mire mirarea noastra. Sunt multe lucruri pe care omul de rand nu le stie iar de la TV nu are cum sa afle. Tocmai de aceea, cand aflam cate ceva care este, bineinteles, un lucru obisnuit, dar putin cunoscut noua, este de asteptat sa ne uitam cu ochii mari la el.
Sunt lucruri din lumea fizicii si a biologiei de care sigur ai fi mirat sa afli si tu. Cauta, de exemplu, informatii despre ursii de apa sau tardigrade:
http://tehnocultura.com/tag/tardigrade/