Categorii
Tehnologie

Tablete pentru orbi [genial]

Pe lângă concepte și invenții interesante mă bucur când dau și de lucruri cât se poate de practice pe cum este aplicația de tablete care le permite orbilor să scrie. Băieții de la Universitatea Stanford, reprezentați de Adam Duran, Adrian Lew și Sohan Dharmaraja au prezentat aplicația care, la atingerea ecranului, aduce tastatura în zona degetelor utilizatorului.

Cele opt zone (cercuri) care apar pe ecran permit tastarea unor caractere ca în sistemul Braille. Nu simți nimic în afară de suprafața nedetă a tabletei, dar te poți obișnui cu poziția de scriere.

Ca să selectezi anumite opțiuni din meniu nu trebuie decât să faci swipe (mutare cu degetul dintr-o parte în alta) de la stânga la dreapta și să te oprești în zona care îți convine. Vei fi mereu acompaniat de un narator virtual. Mulțumită sistemelor multi-touch și a asistentului virtual așa ceva este posibil.

Dat fiind că aparatele de scris Braille sau laptopurile pe același sistem care costă și câte 6000 de dolari, asemenea tablete ar putea fi cu mult mai ieftine. Aplicația a fost creată la Army High-Performance Computing Research Center (AHPCRC), în cadrul taberei de cercetare care a avut loc vara aceasta, sub patronajul Universitații Stanford.

Încă nu se știe când vor fi puse spre vânzare și cât vor costa, dar aștept să apară anii aceștia pe piață. Via [Gizmodo].

Un răspuns la “Tablete pentru orbi [genial]”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.