Categorii
Tehnologie

Începem săptămâna cu Siri – succesorul PAL

Cu toate că se pare că iPhone 4S nu va aduce multe lucruri noi față de iPhone 4, Siri, aistentul virtual, pare gata să schimbe puțin regulile jocului. Am ascultat la cel mai nou episod The Tech Guy o demonstrație live cu Siri.

Deși nu este impresionant ce face, băieții de la Wired au făcut săpături și au aflat că Siri este, de fapt, succesorul PAL – Personal Assistant that Learns, un proiect DARPA care dorea să construiască un AI care să poată strânge date și să le sintetizeze. Și asta în urmă cu zece ani. Mi se pare mie sau cumva tehnologia ne cam ia pe nepregătite?

Să și zic de ce, totuși, nu mi se pare extraordinar ce face Siri. Pentru cei ce își mai aduc aminte, am scris mai demult despre Qwiki, acel narator virtual online care culege automat informații de pe internet pe un anume subiect și apoi îți face o prezentare video interactivă din care afli detaliile importante. Odată ce îți primești în mail zilnic știrile în formatul acesta își zic că nu ți se mai pare SF ce vezi în asitentul virtual de la Apple.

Inițial PAL trebuia să fie în stare să calculeze situația din teren și să ajute armata în executarea sarcinilor de zi cu zi. Iată mai jos filmul care prezenta conceptul. Via [PopSci].

Da, era vorba de ceva mare, dar creat special pentru birouri de comandă și așa mai departe. O companie din California, SRI International, a încercat să pună proiectul în aplicare și a creat CALO- Cognitive Agent that Learns and Organizes. Teoretic, era vorba de crearea unui software care să gândească, sau cel puțin să aibă algoritmi mai buni decât au computerele azi. Și ele „gândesc”.

Prin 2008, când au văzut că nu reușesc să scoată proiectul militar la capăt, SRI a creat compania SIRI International și apoi au vândut-o pentru mai bine de 100 de milioane (de dolari americani) către Apple. Siri știe cine este în lista ta de contacete, îți poate programa întâlniri, poate pregăti notițe, îți arată drumul către primul restaurant. Ba chiar îți zice și care este sensul vieții sau unde trebuie să ascunzi un cadavru.

Pentru cei interesați Manafu a creat o listă de prețuri. Eu zic pas, deocamdată. Iată mai jos un mic film demonstrativ venit tocmai de la Mashable:

Se pare că Siri este încă în variantă beta și că nici nu are acces la o bază de date foarte mare de informații. De exemplu, se conectează la Wolfram Alpha pentru a obține informații de interes general. Nu a ajuns încă la nivelul unui asistent virtual în toată regula, dar este pe drumul cel bun.

Trebuie să ne gândim că luând la un loc Siri, Qwiki, Google și Wolfram Alpha se poate obține, azi, un asistent virtual care să înlocuiască zeci de mii de oameni la locurile de muncă. Până vor ajunge mașinile să fie conștiente de ele însele mai e cale lungă și rămân pe partea că evoluția AI trebuie să se oprească la un punct în care poate fi controlat.

Gândesc prea ciudat sau prea departe dacă zic că, odată avut un AI suficient de puternic, dar limitat în acțiune, un virus ar fi ceea ce ar putea da naștere unor algoritmi pe care să nu îi putem controla (= începutul unei procesări independente de algoritmii de bază)?

2 răspunsuri la “Începem săptămâna cu Siri – succesorul PAL”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.