Categorii
Online Tehnologie

Importanța DNS-ului și cum poți ocoli SOPA cu add-on-ul Firefox DeSOPA


Am scris despre urâta lege SOPA în urmă cu ceva timp și am zis că, deși este o lege bună, ea va da motiv companiilor mari și a Guvernului SUA să blocheze accesul la orice website prin DNS blocking. Adică, atunci când vei scrie Website.com în bara de adrese vei vedea că nu vei putea ajunge la acel website.

Dacă ai urmărit filmul de mai sus vei ști că blocajul acesta nu te va opri să ajungi pe acel site dacă știi adresa IP. Totuși, este destul de enervant și așa și au apărut deja măsuri inteligente prin care, chiar dacă un site este blocat, îl poți accesa folosindu-te în continuare de numele său. Soluția se numește DeSOPA și este un Add-On pentru Firefox.

Gizmodo ne-a oferit soluția asta și este numai bună de aplicat și în alte locuri/țări care se folosesc de DNS blocking. Să le fie rușine. Trebuie să mulțumesc Geeksaresexy pentru publicarea video-ului despre Domain Name System.

DNS este sistemul care traduce numele site-urilor în adrese IP care sunt înțelese apoi de computerele numai dornice să ne ofere paginile blogurilor noastre preferate pe tavă. Long live DNS!

11 răspunsuri la “Importanța DNS-ului și cum poți ocoli SOPA cu add-on-ul Firefox DeSOPA”

Ok…deci am inteles asa:

Nu vom putea accesa unele site-uri daca bagam numele lor in searchbar? Dar care si dece?

Este vorba de o lege care se va aplica in SUA. Adica cei din SUA, daca vor dori sa intre pe piratebay de exemplu, nu vor mai ajunge acolo scriind numele in bara de adrese.

Pericolul nu e ca legea se aplica acolo. E faptul ca legea aia va fi folosita ca motiv sa fie votate asemenea legi in toata lumea si apoi sa vezi cum cad site-urile unul dupa altul numai pentru faptul ca un comentator a lasat un link catre un site considerat ilegal.

Dap. Daca cineva lasa un link catre piratebay pe un blog cinstit blogul se va vedea blocat si nici nu va fi anuntat din timp ca exista vreo problema. Vei vedea cand te va lovi. Asta e sistemul tampit dupa care l-au gandit grozavii din industria de entertainment din SUA. Am avut comunism pana in 89. Las ca vom avea din 2011/2012 comunism pe net. Numai companiile mari vor putea sa fie la siguranta. Oricul, urmareste articolele scrise de mine pe tema SOPA.

1. Addon-ul nu mai este prezent pe site-ul de addon-uri :p
2. Am observat că e la modă blocarea IP-urilor acum, nu numai a DNS-urilor. De exemplu, în Danemarca, ISP-ul la care sunt abonat a blocat atât DNS-ul pentru pirate bay, cât și IP-ul. Ce-i drept, dacă folosesc numele ca să accesez site-ul îmi apare o pagină în care îmi zice că Stofa a blocat accesul către acest site. Dacă folosesc IP-ul, îmi apare altă pagină, care îmi zice ceva de pornografie infantilă

E la linkul pe care l-am publicat. Am puttu sa il vad. Da, mai e si varianta blocarii IP-urilor. Nu stiu cat de bine ajuta sa umbli cu proxy.

Da, acum l-am găsit 🙂 Oricum, pe mine nu mă ajută cu nimic dacă ISP-ul blochează IP-ul :p

Libertate totala nu aexista si nu va exsita nicicand, dar e vorba ca internetul sa fie guvernat de mult entitati, nu doar de cateva care sa faca reguli draconice. Si acum sunt poli de influenta mari, dar nu ajungi la acel internet negru adus de legea asta.

SOPA nu are cum sa fie o lege buna, in nicio circumstanta.
Nicio lege sau sistem care incearca sa dribleze regulile democratice (dreptul de un proces echitabil, dreptul la aparare, etc.) nu poate sa fie un lucru bun.

Iar experienta din ultima vreme cu „rechizitionarea” numelor de domenii generice de catre US, desi nu erau directionate catre piata americana, nu face decit sa adauge la aceasta problema.

Vezi pt mai multe detalii si http://edri.org/EU_parliament_SOPA

Multumesc pentru link. Riscul este prea mare ca sa putem accepta jocul lor. vom trai si vom vedea. Eu sper sa nu fie accepatata. Iti dai seama ca va fi in alte tari? toti vor dori sa faca asa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.