Categorii
Tehnologie

De ce ar fi bună o dictatură acum sau cum tehnologia are două tăișuri

Malte Spitz, membru al Comitetului Executiv al Partidului Verde din Germania, povestește la TED cum poate fi folosită tehnologia pentru a crea cel mai eficient sistem de tracking din câte au existat vreodată. Și asta pe cheltuiala companiilor private.

La un moment dat a cerut Deutsche Telekom să îi ofere toate informațiile pe care le au ei despre el și a primit un CD cu 35,830 de linii cu informații despre locația lui și cu cine a vorbit la telefon. A reușit să obțină informațiile numai în urma unui proces.

Tehnologia e bună, dar ce n-a reușit comunismul cu Securitatea, o pot face acum statele folosindu-se de telefonul tău. Infograficul interactiv publicat de cei de la Zeit este magnific și ne dăp multe de gândit. Vezi acolo durata apelurilor, câte au fost, către cine, pe unde a circulat, câte sms-uri a primit.

Cum azi fiecare om are un telefon mobil îți dai seama de cantitatea de informații pe care o au statele despre noi. Chiar și cei care sunt pe cartelă. Și pentru ei e valabil.

De ce pomenesc de dictatură și de ce este asta o mare problemă?

Problema e reprezentată de două situații: de fapt, cea actuală, în care intimitatea noastră nu mai este intimitate (să nu te aud cu argumente de genul „dacă ești nevinovat lasă poliția să intre la tine în casă pe cum vor ei” – există mandat/legi care reglementează prezența oficială a cuiva în casa mea) și cealaltă, este ipotetică, prin care orice stat care ar dori să stabilească măsuri abuzive (adică dictatură, într-o formă sau alta) ar putea folosi informațiile astea pentru a elimina (ucide/închide) persoanele care doresc democrație.

Adică, pe scurt, e de bai. Una e că nu vreau să se știe cu cine și ce vorbesc și alta e că nu am chef să îmi vină un stat autoritar pe cap pentru că am vorbit cu X sau am fost în locul Y. Oare câte informații are Cosmote despre mine?

2 răspunsuri la “De ce ar fi bună o dictatură acum sau cum tehnologia are două tăișuri”

Primele aplicatii care pornesc la startup sunt cele de localizare, pe telefon. Marketing targhetat zic unii, „agenturilii” zic altii…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.