Categorii
Tehnologie

GlitchArt – artă cu defecțiunile din lumea electronică și digitală

PBS este un ONG din SUA care are scopul de a educa populația în mai multe domenii, printre care și artă. De ceva timp urmăresc PBS Off Book, care publică pe canalul YouTube tot felul de documentare interesante din mai multe domenii. Azi aflăm despre GlitchArt, folosirea defecțiunilor din aparatele electronice sau din programele de calculator pentru a face artă.

Se poate spune despre GlitchArt că imbrățisează erorile și le ridică la rang de artă. Fiind una dintre manifestările techart (folosirea tehnologiei în artă), pot spune că mă atrage modul în care pot fi generate și folosite defecțiunile pentru divertisment.

În GlitchArt te poți folosi de defecțiuni sau le generezi tu. De exemplu, dacă iei un mp3, îi schimbi extensia în raw și îl deschizi cu Photoshop vei vedea imaginea acelei melodii. Sau dacă deschizi o imagine cu Notepad++ și ștergi ceva text de acolo, după salvare vei vedea o imagine ciudată și interesantă.

Sătpămânile astea m-am jucat așa cu o imagine. Dacă ștergeam o linie sau două din codul imaginii aceasta își schimba nuanța. GlitchARt is here to stay. Interesant cum poți folosi cele mai ciudate lucruri pentru a face artă cu ele.

Pentru cine întreabă de ce scriu despre artă am un mic mesaj: sunt un om lipsit de creativitate. Citind și scriind despre techart am ocazia să îmi deschid mintea puțin. Documentarul este realizat de Kornhaber Brown. Enjoy!

3 răspunsuri la “GlitchArt – artă cu defecțiunile din lumea electronică și digitală”

Daca stiam eu in tinerete ca televizoru’ alb-negru al lu’ tata face un act de creatie artistica atunci cand isi da imaginea peste cap, nu-i mai dadeam atatia pumni :))

Nu, avea in spate niste chestii (cred ca erau potentiometre) de care invarteam si ii miscsoram si maream imaginea pe verticala si pe orizontla. Ba chiar se si bomba. Mai tarziu, uitand de astea, ma minunam ca boul cand reglam imaginea la monitorul calculatorului. 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.