Scrisesem în urmă cu ceva timp despre femtocamerele care filmează fotonii în zbor. Nu sunt un trilion de cadre pe secundă, ci o mie de miliarde (un bilion). Important este că printr-un procedeu complicat e poate reproduce traseul luminii în zbor.
Detaliile despre femotocameră le poți găsi aici iar de curând s-a făcut vâlvă cu camerele care pot vedea după colțuri. Folosindu-se aceeași femtocameră și lasere se poate recepta lumina reflectată de pe un perete pentru a reproduce o imagine a obiectelor de după colț. Ce zici de asta?
Dispozitivul acesta se numește Cornar și a fost dezvoltat de Ramesh Raskar și echipa sa de la MIT Labs.
În filmul de mai sus poți vedea utilizările unei asemenea camere și cum ar trebui să funcționeze Cornar. Tehnologia a intrat de ceva timp în domeniul science-fiction. Cine va mai crea filme SF va trebui să își pună ine capul la contribuție.
Cum funcționează femtocamerele, minunăția tehnologică a anului 2012? Ei bine, se trimit foarte multe pulsuri laser de lungime de 1mm în fiecare secundă iar femtocamera înregistrează un film unidimensional (fășie de 1 pixel) al traseului. Se repetă experimentul de foarte multe ori pentru aceeași fășie de 1 pixel. Apoi, cu ajutorul unor oglinzi cărora le schimbi unghiul imaginea de la experiment este transmisă către femtocamră care înregistrează următoarea fâșie de 1 pixel din film.
După ce s-au strâns mulți gigabaiți de asemenea filme unidimensionale, acestea sunt compuse într-un film bidimensional cu ajutorul calculatorului.
Nu, femtocamera nu reușește să prindă lumina dintr-o singură filmare, ci e nevoie de repetarea de mii de ori a transmisiei de pulsuri cu laserul pentru a prinde cadrele cum trebuie. Totuși, chiar și după recompunere e incredibil nivelul la care a ajuns tehnologia. La o mie de miliarde (un bilion) de cadre pe secundă ar trebui să urmărești un an de zile filmul unui glonte zburând prin aer.
Cornar ar putea fi folosit pentru evitarea accidentelor, când mașina poate vedea după colt sau în cazul incendiilor când ai putea vedea dacă cineva este într- casă. Iată o imagine cu ideea de bază a Cornar:
Mai e puțin până vom avea așa camere în telefoane. Mai așteaptă două decenii, da?
4 răspunsuri la “Filmează lumina în zbor cu Femto Camera la o mie de miliarde de cadre pe secundă”
Daca nu-i pun si blit, nu-l cumpar :))
Problema e ca blitul ar strica poza. Si in plus nici nu ajunge lumina blitului la obiectelece le fotografiezi ca poza deja a fost luata. Nu merge cu blit 😀
Intai o sa fie folosita ca tehnica militara… apoi medicala, apoi vom mai vedea 🙂
De obicei lucrurile care au devenit utile oamenilor de rand (GPS, teflon, etc) au fost intai tehnica militara. Si asa, este incredibila perspectiva.