Categorii
Tehnologie

Prima imagine panoramică la 360 de grade de pe Marte [Curiosity Rover]

The Verge a publicat pe blogul său prima imagine panoramică la 360 de grade cu Marte. Curiosity, vehiculul autonom care a amartizat la ora 8:31, pe 6 august 2012, stă în loc pentru o perioadă. De atunci a tot trimis imagini către noi iar Andrew Bodrov a făcut panorama de mai jos.

Panorame la 360 de grade am mai văzut, dar nu cu Marte. Indiferent de ceea ce crezi, faptul că putem avea ochi pe un corp ceresc de unde durează 14 minute să fie trimise pozele înseamnă ceva. 14 minute cu viteza luminii, da?

Te-ai întreba de ce Curiosity nu explorează în mers planeta? Ei bine, la cât de bună tehnologie are, sistemul de operare de la bord a fost construit special pentru a ajuta la zborul și apoi amartizarea din 6 august. În perioada asta are loc un update de firmware.

Cu alte cuvinte noul sistem de operare este transmis de pe Pământ iar NASA, folosindu-se de sateliții săi, va face un update care îi va permite roverului să se ghideze mai bine și să realizeze experimente complexe. Dacă tot se face update prin sateliți Curiosity ar putea fi hackuit? În teorie da. În practică nu prea. Motivele sunt prezentate pe ExtremeTech.

Cum am mai scris deunăzi, cercetătorii încearcă să afle dacă a existat măcar viață microbiană pe Marte. Dacă da, atunci lucrurile se arată interesante. Dacă ai putea să reanimezi bacteriile de acolo și să le folosești la terraformare? SF? Deh, trăim SF de ceva vreme. Convinge-te urmărind subiectele de tehnologie. Enjoy panorama de pe Marte!

Curiosity rover: Martian solar day 2 in New Mexico

5 răspunsuri la “Prima imagine panoramică la 360 de grade de pe Marte [Curiosity Rover]”

Si chiar daca a fost, cel ami probabil a ajuns in stadii unicelulare. Oricum ar fi ceva grozav.

Off-topic: La nume prefer sa vad nickname/nume, nu keyword.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.