Categorii
Tehnologie

ESO@50 Day 1 – Multe întrebări își așteaptă răspunsul

Loading player…

Printre grafice, statistici și observatoare astronomice câțiva oameni caută să înțeleagă universul. Găsind răspunsuri la problemele Universului ne vom satisface curiozitatea noastră și vom găsi soluții pentru unele dintre problemele tehnologice actuale. Video de mai sus via ESO.

Notă: Programul ESO poate fi citit aici. Vezi ziua 1.

Tim de Zeeuw, directorul general ESO, este foarte încrezător că ESO este cea mai bună oganizație astronomică și că descoperirile pe care le va face în viitor vor ajuta cel putin la fel de mult ca cele de până acum.

Uitându-te la programul workshopurilor ESO vei vedea că se discută despre toate aspectele astrofizicii.

Am pomenit mai demult că eram pasionat de astronomie (uriaș domeniu, de altfel), dar cu blogul am avut ocazia să înțeleg mai multe despre domeniu.

Știai că există numai 4 astronomi amatori în zona Brașov? Patru oameni pentru patru județe: Brașov, Covasna, Mures, Harghita.

Din prezentarea doamnei Ewine van Dischoeck am aflat că dacă vrei să cauți zone unde se formează stele, atunci trebuie să cauți apă ionizată și monoxid de Carbon sub formă de gheață. Mai mult, cu ajutorul ALMA cercetătorii au reușit să descopere un anumit tip de zahăr (glucolaldehyde- ethylene glicol [traducere necesară]) demonstrând că există zone care pot da naștere unor sisteme asemănătoare Pământului.

Treaba interesantă este că s-ar putea să existe mult mai multe zone care să poată găzdui viață, într-o formă sau alta. Partea neplăcută: sunt atât de departe că ne-ar trebui sute de ani până să dezvoltăm tehnologia necesară să ajungem acolo.

Geekșii SF sunt puțin supărați la ora asta pentru că am ocazia să aud de unități astronomice și de parseci de la oameni care chiar știu ce sunt alea 😀

Thomas Preibisch a prezentat dovezi că în Nebuloasa Carina încep a se forma stele. Cu toate că procesul este îndelungat putem face comparație cu celelalte părți ale cerului și să vedem care părți se comportă la fel.

Claudio Melo ne-a explicat metoda prin care a detectat peste 600 de stele tinere asemănătoare Soarelui în apropiere (termen ce înseamnă în raza a zeci-sute-mii ani lumină).

Pentru o primă zi a fost numai bun antrenamentul. Am avut ocazia să dau de membri ai presei care vor scrie sau vor vorbi despre eveniment. Cele mai mari minți s-au strâns la un loc pentru a descoperi noi întrebări. Deși poate părea plictisitoare, astronomia are atât de multe domenii încât este destul de dificil să fii bun în toate aspectele.

Așadar, mai sunt alte 4 zile în care voi avea ocazia să iau câteva interviuri, printre acre și celor două românce care lucrează la sediul ESO. More to come.

Iată și pozele:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.