Categorii
Știință Tehnologie

Munchen NanoDay 2012 – vizita la Muzeul German

Între 3 – 7 septembrie 2012 am fost la ESO@50 (tag) unde am aflat o serie de informații interesante despre astronomie și ESO, plus că am luat câteva interviuri. În ultima zi de ședere în Munchen, pe 8 septembrie, am plecat să vizitez Muzeul German și era închis pentru reparații.

Din fericire chiar în aceaași zi ei au organizat un eveniment de promovare a nanotehnologiei în rândul populației și au pus la punct Munchen NanoDay 2012.

Mare mi-a fost mirarea când am dat acolo de SteamFlow, instalația interactivă creată de AMGEN pentru Muzeul German despre care am scris anul acesta. SteamFlow se folosește de un Kinect pentru a opri/mișca imaginile sau pentru a le mări în funcție de mișcările mâinilor tale. Instalația este ceea ce eu numesc techart, are o formă artistică ce aduce a vietate unicelulară (poate flagelate?) și ecrane interactive.

Având aparatul foto cu mine m-am plimbat de zor peste tot și m-am jucat cu expozițiile interactive de la fața locului. Printre ele am dat de SHORE, un sistem pentru recunoașterea foarte rapidă obiectelor care ar urma să fie implementat în televizoare în ceva ani. Ideea din spatele unei asemenea invenții este să urmărească reacția telespectatorilor la reclame și să ofere aceste detalii către advertiseri.

Camera specială îți urmărește expresia feței (supărat, bucuros, indiferent), îți ghicește vârsta și sexul și poate detecta unde ești față de aparat. Am făcut o poză cu mine în timp de eram urmărit de cameră. Interesantă idee. Tot pe acolo m-am jucat și în jurul unei camere cu infraroșu. A fost prima oară când m-am văzut în acest mod.

La Munchen Nanoday 2012 s-au făcut și câteva seminarii de-a lungul zilei în care s-au explicat metodele de creare a materialelor și cele de analiză. Mai mult decât atât, am vizitat panourile care explicau importanța nanotehnologiei pentru viața de zi cu zi.

Nanotehnologia poate fi folosită de la alimentație sau îmbrăcăminte până la printarea 3d a oricărui obiect am avea nevoie, la noi acasă. Vrei haine care nu se pătează niciodată? Nanotehnologia ne-a servit NeverWet, care e disponibil deocamdată numai pentru companii. Vrei mâncare pe săturate? Bucătăriile viitorului vor face orice fel de mâncare și, se speră, nu va mai fi nevoie să omori animale pentru asta.

Despre nanotehnologie am scris un sumar prin 2010 și este la fel de valabil acum. Ce mi-a plăcut la NanoDay 2012 este că cei de la standuri știau să îți explice cât se poate de clar cu ce se ocupă și ce importanță are munca lor pentru tehnologie și știință în general.

Un lucru destul de rar știut este că natura (fizica) pune chiar foarte mult umărul la crearea structurilor nano artificiale. Cum face asta? Simplu. Tot ce trebuie să facă cercetătorii este să aproprie suficient de mult atomii unii de alții iar acesșia se vor organiza de la sine în diferite structuri, după cum ai nevoie. Important este să folosești condițiile și atomii potrivite. Partea mai complicată este identificarea și izolarea a câte unui atom sau moleculă la nevoie, dar pentru asta exista microscoapele cu efect de tunel.

Mai jos poți vedea un film via Gizmodo în care Consiliul Cercetărilor din Norvegia explică folosirea graphene (atomi de carbon organizați sub formă de fagure cu grosimea de un atom, folosită la createa nanotuburilor de carbon) pentru crearea unor semiconductori flexibili.

Mai jos poți vedea pozele de la Munchen NanoDay 2012. Tehnologia are ocazia de a ne face viața mai bună și lucruri în genul merită promovate. Eu mi-aș dori să văd o vopsea specială care să fie aplicată pe pereții casei pereți care ar utea avea culoare și forme în fiecare zi după placul nostru, la apăsarea unui buton. Ce aplicații ai imagina pentru nanotehnologie?

2 răspunsuri la “Munchen NanoDay 2012 – vizita la Muzeul German”

Chestia aia care-ti spune dupa mecla daca esti suparat, fericit, trist sau cum mai esti tu acolo mi-a amintit de un serial extraordinar care se numeste „Lie to me!”.

Nu am avut timp de seriale. Totusi, era misto sa vezi alea in actiune acolo 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.