Categorii
Tehnologie

Tangible 3D Tabletop – interfață de utilizare tangibilă în acțiune

Tangible 3D Tabletop este o interfață de utilizare tangibilă, un sistem prin care utilizatorul interacționează cu lumea digitală prin intermediul obiectelor fizice. Instrumentul din filmul de prezentare a fost creat în 2011 de firmele daneze Kollision și CAVI și finanțat de iKRAFT.

Se poate folosi într-o gamă largă de aplicații de la arhitecutră, la design, muzică sau jocuri. Tangible 3D Tabletop este constituit dintr-o masă interactivă (poate fi și multitouch ca Microsoft Surface), obiecte pentru manipulare fizică (pot fi cuburi sau orice altceva cu markeri, puncte de reper speciale) și proiectoare speciale cu senzori de urmărire și adâncime.

Urmând modelul Reactable, instrumentul de mai sus se uită la ce obiect fizic folosești, unde îl pui și ce orientare are pentru a-ți proiecta imaginea potrivită pe el. Cuburile sunt cea mai convenabilă opțiune din motive evidente, dar se pot folosi orice fel de obiecte atât timp cât au marker recunoscut de sistem.

În exemplul de mai sus poți vedea cum va arăta casa ta numai prin mutarea unei suprafețe plane perpendiculare pe suprafața interativă. Sau poți vedea harta mărită folosind un alt obiect. Într-un viitoar nu prea îndepărat, sper eu, vom avea așa ceva și acasă. Dacă mai pui că masa interactivă (și multitouch) va avea senzori de căldură și de presiune vei vedea pe masă un mesaj cu temperatura și cantitatea de cafea pe care o mai ai.

Așa viitor să tot mai ai, nu? Ideea este că sistemul – masă interactivă multitouch, proiectoare speciale, senzori de mișcare, poziție, orientare șamd – costă destul de mult (să fie pe la cel puțin $10K), dar în mediul corporate zic că sunt binevenite. Firmele mari, mai ales de design sau arhitectură, și-ar permite asemenea mese speciale. Ce zici de ședințe foarte asemănătoare cu scenele din Minority Report?

Via [Creative Technology].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.