Categorii
Știință

Astrobiologia, o mică descriere

Astrobiologia este un domeniu interdisciplinar care cuprinde sectoare din astronomie, astrofizică, biologie, chimie, matematică, informatică. Rolul ei este de a descoperi originea vieții în Univers și modul în care aceasta evoluează și de a da un răspuns întrebării: suntem singuri în imensitatea spațiului?

Din ce vezi în filmul de mai sus făcut de SciShow vei înțelege că astrobiologia are două mari direcții:

  • 1. descoperirea vieții
  • 2. crearea unor modele după care să ne imaginăm viața extraterestră

Un lucru interesant este tocmai termenul de viață. Se consideră câteva linii generale după care ceva „trăiește”, dar oamenii de știință s-au văzut nevoiți să extindă semnificația termenului și să accepte chiar faptul că anumite forme de viață ar putea fi reprezentate de cristale cu un mod propriu de existență.

În genere astrobiologii caută sisteme solare care au planete cu apă în stare lichidă pe ele. Ideea ar fi că dacă găsești apă, dai și de viață. Nu neapărat inteligentă, dar măcar ceva care mișcă acolo. Un lucru de luat în seară este că extratereștrii ar putea avea alt element de bază decât carbonul, cum este cu viața pe Terra. Cum ar arăta un animal care are a bază siliciul?

Nu vom ști exact până nu vom da de ei. Până una-alta eu mi-am instalat Boinc și îi ajut pe băieții de la SETI să detecteze orice fel de urmă de viață inteligentă în semnalele radio pe care pe receptăm. Happy alien hunting.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.