Categorii
Știință

Curcubeele nu vin niciodată singure [știință]

Un lucru puțin știut este că curcubeele nu apar niciodată singure. Există mereu cel puțin două iar zona dintre primul și al doile este mai întunecată decât ca din interiorul curcubeului primar. Alt lucru interesant: al doilea curcubeu are culorile în oglindă, culorile fiind nu ROGVAIV, ci VIAVGOR.

Sixty Symbols a făcut filmul de mai sus în care ni se explică, în cuvinte simple, de ce refracția (schimbarea direcției undelor la trecerea dintr-un mediu în altul) are un rol așa de mare în crearea curcubeeelor și de ce nu vom ajunge niciodată la baza curcubeului.

Un curcubeu poate fi asemănat unei prisme pentru că picăturile fine de apă descompun lumina albă în culorile constituente. Diferite unghiuri de refracție duc la separarea unei anumite culori din lumină. În genere vei observa curcubeele dacă unghiul între direcția în care te uiți și direcția razelor de Soare este undeva pe la 42°.

Cum spune și profesorul Mike Merrifield, de la Universitatea din Nottingham, în filmul de mai sus: faptul că știi cum funcționează un lucru nu strică deloc frumusețea acestuia. Așadar, explică prietenilor cum funcționează un curcubeu și admirați-l împreună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.