Înregistratoarele video (engl. – videor recorder) sunt azi un lucru obișnuit și totul se face digital. Nu mai umblăm cu casete video, ci cu discuri, harduri, carduri de memorie. Casetele video au fost rezultatul a aproape șapte decenii de îmbunătățire a unei invenții din 1899.
Casetele video au făcut (poate mai fac parte în anumite locuri, cum este medicina) parte din segmentul de înregistrare video pe bandă magnetică. Primele casete video au apărut pe la începulul anilor ’80 și au fost populare până de curând, când au fost întrecute de celelalte medii de stocare. Înregistrările digitale sunt mai ușor de făcut și mai ușor de manipulat. Plus că se poate face un număr mare de copii, nu 6-7 cum e la caseta video, fără deteriorarea înregistrării.
Cu toate minusurile pe care le vedem azi, să ai un video la începutul anilor ’90 era minune mare. Istoria lor ajunge până în 1899, când Valdemar Poulsen, inventator danez, a inventat inregistratorul magnetic pe fir. Din nou, electromagnetismul își arată utilitatea și ne ajută zilnic în multe domenii.
Principiul era simplu: treci un fir de metal prin dreptul unui electromagnet (o bucată de metal înfășurată de un fir prin care trece curent electric) și activezi electromagnetul numai la anumite intervale. Trecerea curentului prin electromagnet determina apariția unui magnetism temporar care era transmis firului de metal. Odată ce firul de metal era magnetizat în anumite locuri trebuia să folosești un cap magnetic pentru a detecta aceste zone și pentru a transforma interacțiunea magnetică înapoi în semnal electric.
Concepul acestei invenții trebuie să fi fost fantastic pentru perioada respectivă. Cu toată nebunia perioadei în care radioul abia făcea ochi, telefoanele începeau să prindă tot mai mult succes, mai ales în SUA și cu Tesla, care făcea experimente nebunești în încercarea de a transmite curent electric fără fir la distanță, invenția aceasta s-a nimerit numai bine în spiritul acelei perioade.
Era și un timp în care se credea că știința nu mai are unde evolua până când Einstein a dat de pământ cu toți cu Teoria Relațivității și până când Max Planck s-a luat la trântă cu geniul german și a creat Teoria Mecanicii Cuantice. Sper că voi avea puțin timp în viitor să scriu despre acea perioadă, mai ales că am citit cu drag despre vremurile acelea în cartea Istoria Descoperirilor Științifice.
După ce firul lui Valdemar Poulsen nu a avut succes pentru că sunetul generat era prea slab, a venit rândul germanului Kurt Stille prin anii ’30 să se folosească de amplificatoarele inventate între timp pentru a crea un aparat gigantic, după standardele de azi, care putea reproduce sunetele în mod audibil. Un asemenea aparat, numit de el „Blattnerphone”, a fost cumpărat de BBC prin 1933 de la Marconi, firma parteneră a lui Kurt Stille (STILLE, K., „Electromagnetic Sound Recording,” Elektrotech. Z., Vol. 51 (Mar. 27, 1930), pp. 449-451).
Bineînțeles că lucrurile nu s-au oprit numai la înregistrarea magnetică a sunetelor, ci s-a ajuns și la înregistrări video. Un lucru mai puțin știut este că unele cutii negre (care sunt portocalii, de fapt) au folosit aceeași tehnică a înregistrării pe fir pentru a memora peste 60 de parametri.
Pentru a înregistra video firul de oțel folosit nu mai era suficient. S-a trecut apoi la folosirea unor benzi magnetice pe care se putea înregistra mai multă informație. VERA, Vision electronic recording apparatus, creat în 1952 a fost un pas mare înainte pentru înregistrările video alb-negru, dar a fost devansat de Ampex Quadruplex în 1958, înregistrator video care putea reda culoare și sunet la calitate înaltă și nu mai suferea de sindromul imaginilor tremurătoare, ca VERA.
Acele aparate înregistrau semnalele pe diagonală, adunând multe linii de informație în acest fel. Cum prin anii ’70 casetele audio erau foarte populare viitorul casetelor video a fusese deja pavat. Primii care să creeze casetele video moderne au fost Phillips, apoi Sony și apoi VHS, Victor Company din Japonia. Crearea cipurilor pe bază de silicon și a microprocesoarelor a dus la crearea unor apare de redat video mult mai mici decât originalele din 1958.
Mult mai mult pe această temă au scris cei de la Audio Engineering Society. Azi filmăm cu telefoanele și nici nu ne dăm seama de istoria remarcabilă a unei asemenea invenții. Audi? Video!