Noisy Jelly, este un concept techart în care se folosește un senzor capacitiv sub formă de placă pe care se pune gel colorat pentru a genera sunete numai prin atingerea formelor din gel. Gelurile de culori diferite au salinități diferite și, asftel, transmit curentul electric într-un mod diferit.
Folosindu-se de acest principiu instalația muzicală (sonoră, cel puțin) se folosește de diferența de potențial datorată contactului mâinii cu formele de gel pentru a produce anumite tipuri de sunete înregistrate în computer. Senzorii capacitivi folosiți sunt asemănători celor din anumite smartphoneuri.
Pe sistemul senzorilor capacitivi mai sunt și interfețele de tracking 3D fără contact ca cea exemplificată de Make Magazine sau simpatica tastatură din doze de bere făcută de Viorel Spînu, de la RoboFun.ro.
Noisy Jelly a fost creat de Raphaël Pluvinage și Marianne Cauvard care s-au folosit de Arduino și Max/Msp pentru a-i da viață. Creatorii spun că „proiectul acesta are ca scop demonstrarea faptului că obiectele electronice pot avea o nouă estetică și că pot fi imaginate ca materiale maleabile care trebuie manipulate și folosite în experimente„.
Ce exemple de instalații interactive ți-ar veni văzând experimentele prezentate în acest articol?
Via [New ways of interaction].