Categorii
Știință

Viața lui Albert Einstein: un amalgam de cuceriri științifice și dezamăgiri profunde

Albert Einstein este unul dintre oamenii cei mai cunoscuți în întreaga istorie modernă. Teoria Relativității este printre punctele de reper după care este categorizat idolul multor oameni care iubesc știința.

Puțini știu că la 17 ani a renunțat la cetățenia germană ca în 1901, după cinci ani fără țară, să devină cetățean elvețian. La numai 26 de ani a publicat Teoria Relativității Speciale iar în 1921 a primit Premiul Nobel pentru Fizică. În 1999 revista Time l-a numit Personalitatea Secolului.

A fost căsătorit de două ori (oare ce au făcut copiii lui?), a locuit în 5 țări, îi plăceau vioara și să navigheze pe apă în ambarcațiunea sa. A fost un pacifist convins până când a văzut intenția germanilor de a contrui o bombă atomică în Al Doilea Război Mondial și a făcut parte din Proiectul Manhattan, poriect care a avut ca rezultat crearea bombei atomice.

Einstein nu a avut prea multă implicare în crearea bombei atomice, implicarea lui reducându-se la evidențierea celei mai celebre formule a sa: E=mc2. Legat de această formulă, ea nu este completă. Formula completă este: E ²=(mc ²) ²+(pc) ².

Cuceririle extraordinare din lumea științei nu se datorează atât de mult experimentelor făcute de acesta, pe cât se datorează intuiției lui. Știința, în lumea lui Einstein, avea mai mult valențe de artă, Einstein fiind convins că simplitatea este cea care trebuie să guverneze formulările teoriilor. Toată viața lui a căutat să creeze o teorie unificată a tuturor lucrurilor, ceea ce nu s-a reușit nici azi.

El a fost un evreu german, dar, după cum vei vedea și în documentarul în 6 părți din acest articol, el privea religia sa ca pe un lucru cultural, nefiind un practicant avid al obiceiurilor specifice. Cu alte cuvinte, Einstein era un om de știință care credea în Dumnezeu, dar care a pus în mâna oamenilor instrumentele prin care aceștia să aleagă să creadă într-o ființă supremă sau nu: teorii bine puse la punct despre Universul înconjurător.

Einstein a avut destule dezamăgiri în viața sa și chiar a spus că putea fi în stare să înțeleagă natura, dar nu natura umană. Dacă mă întrebi, omul este cel mai greu de înțeles 😀 Dezamăgirile au avut ca origine schimbările din viața lui când a trebuit să îmbrățișeze ideea unui război pentru a-i învinge pe germanii pe care nu i-a putut ierta toată viața pentru că s-au lăsat manipulați de fașciști.

Un alt moment în care a avut parte de dezamăgire a fost când SUA a hotărât ca bomba atomică să fie aruncată asupra unei așezări omenești pe când el ceruse ca aceasta să fie lansată într-o zonă nelocuită pentru a convinge adversarii că trebuie să se predea. Mult timp presa l-a demonizat ca fiind cel ce a creat bomba atomică și că a pregătit calea umanității către pieire.

Spre sfârșitul vieții tot ce a vrut să facă a fost să se ascundă de toți oamenii. Omul cel mai remarcabil al secolului fusese hăituit îndeajuns de mult și, la vârsta de 76 de ani în 1955, a murit cu speranța că se va găsi o teorie unificată a câmpurilor și că se va organiza un organism universal pentru menținerea păcii. În afară de aprobarea forței în cel de-Al Doilea Război Mondial, Einstein a rămas până la capăt un om care credea și a cerut pace.

Iată mai jos și celelalte părți ale acestui documentar.
Partea 2 din 6

Partea 3 din 6

Partea 4 din 6

Partea 5 din 6

Partea 6 din 6

Știința, la origine, este agnostică. Nu știe de bine sau rău. Omul este cel care, în funcție de intențiile sale, îi dă o nuanță într-o direcție sau alta. Einstein a crezut într-o știință bună.

Via [Open Culture].

2 răspunsuri la “Viața lui Albert Einstein: un amalgam de cuceriri științifice și dezamăgiri profunde”

Mi-a placut sa aud vocea lui Einstein. Documentarul mi-a aratat ca Einstein era un om inainte de toate, nu o masina de gandit teorii si formule de fizica.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.