Categorii
Tehnologie

GravityLight – folosește gravitația pentru a obține curent electric

Folosirea gravitației pentru generarea de energie electrică nu este ceva nou. Vezi exemplul hidrocentralelor. Sau centrale eoliene care se folosesc de mișcările aerului generate tot de gravitație. GravityLight, însă, face ca gravitația să fie pusă la lucru mult mai ușor ca în proiectele amintite.

Invenția se folosește de o greutate care angrenează roți dințate și un tambur pentru a genera curent electric în timpul cât acea greutate este lăsată să coboare până ajunge la capătul firului. Acest mod de generare a energiei electrice este asemănător ceasurilor cu pendul.

Invenția a fost creată de Martin Riddiford și Jim Reeves, designeri din Londra, cu scopul de a oferi țărilor în dezvoltare o metodă bună pentru a înlocui lampele pe petrol. Cei care au fost pe la țară înainte de 1995 știu cât de mult se foloseau asemenea lămpi și pe la noi pentru că nu era curent electric în toate casele de la sate.

Avantajele unei asemenea invenții sunt: folosirea prelungită fără reparații, generarea de curent electric la cerere, alimentarea și a altor device-uri din casă, o viață mai sănătoasă datoriă nefolosirii lămpilor cu petrol și, nu în ultimul rând, e ieftin. Și ecologic, să fim înțeleși.

Prin ridicarea greutății (de maxim 6 kg) o dată se obține luminarea încăperii pentru 30 de minute. Când va fi creată pentru mase lampa va costa aproximativ 50 de euro în Europa și pe la 10 euro pentru țările în devoltare. Genial!

Via [Dvice].

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.