Când trimitem mesaje pe canale sigure pe internet, adică folosim protocolul https, atunci apelăm la criptare, o metodă prin care ascundem mesajul într-un cod ce poate fi descifrat numai de către destinatar. Algoritmul folosit cel mai des în asemenea comunicații este RSA.
RSA constă în crearea unui produs, să-l numim N, a două numere prime foarte mari, P1 și P2, și generarea altui număr auxiliar, e. Aceste două numere, N și e, reprezintă cheia publică, văzută de toată lumea. Cele două numere prime foarte mari, P1 și P2, trebuie ținute în secret.
Apoi, este nevoie să calculăm câte numere sunt până la N și nu au nici un factor comun cu acesta. Să-l numim F. Dacă N ar fi 8, atunci F ar trebui să fie 4. Pentru numărul 8 există numerele de la 1 la 7. Dintre acestea numai 1, 3, 5, 7 nu au nici un factor comun cu 8. Numerele 2, 4, 6, au un factor comun cu 8 și anume: 2, deci sunt excluse. Avem deja, N, P1, P2, F, e – necesare toate pentru că le folosim în formula matematică a algoritmului. Mai trebuie, conform algoritmului și o cheie sau număr secret d.
N și e vor fi afișate public, dar P1, P2, F și d vor fi ținute în secret. Cel care inițiază comunicarea trimite N și e către partenerul de discuții iar cel de-al doilea va cripta mesajul său, M, folosindu-se de N și e. După ce face aceasta rezultă un mesaj C care va fi codificat și transmis public către inițiatorul comunicării.
Inițiatorul comunicării se folosește de cheia sa privată e și de mesajul codificat C pentru a afla mesajul original M. Cine urmărește discuția vede public numai N, e și C și nu poate afla mesajul original M. Problemă rezolvată.
Iată mai jos un alt film despre criptare (via TGT):
Numberphile explică iarăși foarte bine cum funcționează criptarea mesajelor. Oamenii aceștia sunt geniali!
Bineînțeles, procedeul este destul de complicat, dar merită știut măcar la suprafață. Unul dintre cei mai pasionați oameni de criptografie este Steve Gibson, care are o emisiune împreună cu Leo Laporte numită Security Now. Chiar merită să petreci 2 ore săptămânal să afli lucruri interesante din lumea securității pe internet.
Deodată netul nu mai pare o joacă de copii, nu?