Culorile sunt reprezentări ale anumitor frecvențe ale luminii în creierul nostru. Lumina este radiație electromagnetică cu lungimi de undă cuprinse între 400 – 750 nm și frecvențe prin jurul a 10^16 Hz. Dacă am avea ochiul și creierul altfel construite, am percepe lumina puțin diferit.
Ochiul nostru are retina construită din celule cu con și celule cu bastonaș. Celulele cu bastonaș ne ajută să distingem întunericul de lumină și formele iar cele cu con (pentru roșu, albastru, verde) creează semnalele electrice ce vor crea percepția culorilor în creier.
Vedem o anumită culoare a obiectelor pentru că acestea absorb celelalte culori și reflectă numai o singură culoare. Culorile absorbite sunt eliberate în mediu sub formă de căldură (sau radiație infraroșie).
Imaginează-ți cum ar fi să poți vedea radiația infraroșie, UV sau radio fără instrumentele de azi. Totul doar cu ochiul.
Că tot suntem la capitolul culoare, să învățăm puțin despre vopselele luminiscente care se pun pe conurile de pe străzi: