Categorii
Știință

Cum poți muri în vidul cosmic?

În multe feluri, asta e sigur. Lovit de un asteroid sau sufocat sau ars. Întrebarea „Cum poate cineva muri în spațiul cosmic?” este justificată, motiv pentru care s-au făcut tot felul de experimente iar filmele ne-au arătat moduri ciudate prin care murim in vidul cosmic dacă nu avem costum spațial.

Dacă te plimbi prin Stația Spațială Internațioanla în tricou și te hotărăști să verifici cum e „aerul de afară” vei muri în 15 secunde. Mulți cred că îți explodează capul sau că te transformi într-un om complet înghețat. Sau că tot sângele și lichidele din tine vor fierbe pentru că la presiuni tot mai joase apa începe să fiarbă la temperaturi mai mici iar corpul tău, având pe la 37°C, este atât de fierbinte încât permite fierberea oricărui lichid chiar în tine. Adevărul este altul, puțin diferit.

Hank Green explică în filmul de mai sus că nu vei muri din cauză că tot corpul îți va îngheța complet. Vei muri de asfixiere iar apoi nu mai contează ce se întâmplă.

Ce se întâmplă de fapt? Odată ce vei intra în contact cu spațiul cosmic presiunea mică (zero) va face în așa fel încât orice urmă de aer din tine să fie eliminată în vidul cosmic. Fără aer, vei muri de asfixiere. Dat fiind că nu există material (solid, gazos, lichid) în spațiu pentru a transmite căldura din corpul tău, tu îți vei mentine temperatura corpului. Adevărat, nu te vei transforma într-un cub de gheață.

Apoi, dat fiind că există niște urme de lichide prin zona pielii sau prin cavitatea bucală, acele lichide vor fierbe într-adevăr. Apoi, un alt lucru important, radiațiile cosmice extrem de nocive îți vor arde corpul. Nu vei lua foc, dar te vei alege cu arsuri destul de mari. Nu că ar mai conta.

La ce întrebări de știință ai vrea să afli răspuns? Nu sunt om de știință, dar răsunpul este undeva, prin lumea cercetărilor. Așadar, dacă megi în spațiu și nu ai costum, vei muri in aproximativ 15 secunde. Suferința este mică, dar pierderea mare. Poartă costumul conform instrucțiunilor! 😀

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.